Waar ben je naar op zoek?

Haal het maximale uit je robotdata met het vernieuwde robot-analyseprogramma van ForFarmers

Persbericht Persbericht17-6-2022

Een melkrobot verzamelt de hele dag door waardevolle data over de productie en gezondheid van melkkoeien en over de prestaties van de robot zelf. Met het vernieuwde Robot-analyseprogramma (RAP), kunnen de robotspecialisten van ForFarmers het samenspel tussen robotinstellingen, voeding en gezondheid nu heel overzichtelijk in beeld brengen en optimaliseren. Zo kan een enorme berg aan data eenvoudig vertaald worden naar waardevolle informatie voor de praktijk. Vaak blijkt dat kleine details een groot verschil kunnen maken en juist die details komen boven water met RAP.

24 uur per dag real-time robotdata
RAP verzamelt 24 uur per dag real-time data uit de melkrobot. Hierdoor heeft de robotspecialist op iedere moment beschikking over de actuele stand van zaken en kan ook op afstand met de veehouder meekijken. RAP slaat de data op, zodat historische overzichten kunnen worden gemaakt en de prestaties van vandaag goed met die van bijvoorbeeld een jaar geleden vergeleken kunnen worden.

Overzichtelijke weergave en groot scala aan functionaliteiten
In RAP worden de robotdata overzichtelijk grafisch weergegeven in duidelijke grafieken en tabellen met nuttige functionaliteiten. De data kunnen op veestapelniveau, lactatienummer maar ook op dierniveau worden vergeleken en geanalyseerd. Zo is het mogelijk om:

  • De BSK te berekenen en weer te geven per tijdseenheid, lactatienummer of aantal dagen in lactatie
  • De krachtvoergift uit te zetten tegen de melkproductie en snel inzichtelijk te krijgen of de krachtvoerinstellingen juist zijn
  • De vrije tijd op de robot in kaart te brengen en te verbeteren door dieren die minder dan 10 kg melk per melking geven eenvoudig op te sporen
     

Belangrijke inzichten sneller boven water
De robotspecialist kan met RAP sneller de juiste analyses maken. Per grafiek kunnen afwijkende groepen koeien eenvoudig worden opgespoord zodat de robotinstellingen hierop kunnen worden aangepast. Juist de kleine aanpassingen en het bijsturen van individuele dieren, kunnen grote effecten hebben op de prestatie van de veestapel en de benutting van de melkrobot.

Roel Snellings, teamleider van de robotspecialisten van ForFarmers, is erg blij met de nieuwe innovatie:  “Ik merk dat ik de juiste data veel sneller boven water kan krijgen en door de duidelijke grafische vormgeving beter overzichtelijk kan maken voor mijn klanten. We combineren de informatie uit de robot altijd met wat we tijdens een bedrijfsbezoek zien in de stal. Zo krijg je een goed beeld. Maar het is handig dat ik nu ook op afstand mee kan kijken, zo kan ik sneller ingrijpen als er urgente problemen zijn.”

Voor iedereen beschikbaar en toepasbaar op alle robotmerken
Het programma is toepasbaar op alle robotmerken en werkt voor alle merken op dezelfde manier. Melkveehouders die meer uit robotdata willen halen met RAP, kunnen hiervoor contact opnemen met de melkvee- of robotspecialist van ForFarmers of hun regionale dealer of mailen naar robotmelken@forfarmers.eu.