Waar ben je naar op zoek?

Harmke 309: de oudste melkkoe van Nederland

Sector Nieuws Sector Nieuws14-12-2020

Harmke 309 is voor zover bekend de oudste koe van Nederland. De 24-jarige dame heeft met een productie van meer dan 135.000 liter en 14 nakomelingen een bijzondere plek op het bedrijf van mevrouw Jager, met als bedrijfsleider Harry Sol in het Overijsselse Zuidveen.

Samen met een aantal medewerkers runt Harry het melkveebedrijf met 200 melkkoeien, 110 stuks jongvee en totaal zo’n 130 hectare grond. Het moderne bedrijf is vorig jaar voorzien van een aanbouw aan de stal en drie nieuwe melkrobots. Dierenwelzijn staat bij de veehouder met stipt op de eerste plaats. De ruime stal met voldoende voer, water, licht, frisse lucht, rust en ruimte zijn hier het bewijs van. De veestapel beweegt zich rustig door de stal onder het toeziend oog van Harmke 309, een 24-jarige kwieke dame.

ForFarmers
Harmke 309 samen met Bram Jansen, melkveespecialist van ForFarmers (l) en veehouder Harry Sol (r).

De koe verdient een goed pensioen

De 75% Holstein-Friesian (HF) en 25% Fries-Hollandse (FH) Harmke 309 trok in 2009 al de aandacht door het bereiken van de productiegrens van 100.000 liter. Vervolgens behaalde ze opnieuw een bijzondere mijlpaal met een productie van 10.000 kilogram vet en eiwit. Inmiddels is Harmke de leeftijd van 24 jaar gepasseerd en geniet ze van haar welverdiende pensioen. “Deze koe is altijd ontzettend goed voor mij geweest. Ze verdient het om hier een goed leven te leiden”, vertelt Harry.

De koe geniet van goede omstandigheden, zo ligt ze prinsheerlijk in een ruim strohok. “Hier heeft ze in ieder geval de kans om rustig en goed in de benen te komen”. Hoe het komt dat Harmke 309 zo’n sterke koe is? “Dat zit hem in de juiste genen (Marconi x Sunny Boy) en de voerkwaliteit in combinatie met het juiste advies van de specialisten. Ik kan het niet alleen, dat is simpel zat. En Harmke is een eigenwijze, net als haar baas”, grapt Harry.

Hoge mate van welzijn

Jan Katerberg van ForFarmers dealer AgroNoord benadrukt dat de goede bedrijfsvoering en de ongekend hoge mate van welzijn, ervoor zorgen dat het dier in zo’n goede gezondheid leeft. “Het is een bedrijf die naast het goede welzijn ook nog eens op hoog niveau presteert”, licht Jan toe. “Dit blijkt uit de productie van gemiddeld 10.742 kilo melk per koe en een percentage van 4,44 vet en 3,66 eiwit.”

Toekomstdoel? De levensduur vergroten

Ooit was het doel van Sol om door te groeien naar een volle stal met vier draaiende melkrobots. Door de huidige wet- en regelgeving is dit doel voorlopig bijgesteld. “Het allerbelangrijkste is voor mij om duurzaam te boeren. Het bedrijf continu verbeteren en zo perfectioneren zodat het vee de beste plek heeft en hiermee de levensduur wordt vergroot. Dat maakt mij een gelukkig boer”.

Ook interessant