Waar ben je naar op zoek?

Hittestress: zo behoud je de loop op de melkrobot

Sector Nieuws Sector Nieuws12-7-2022
Afbeelding: Sebastiaan Hamer

De temperatuur gaat omhoog en de melkproductie omlaag. De lijst met ophaalkoeien voor de melkrobot wordt steeds langer. Herkenbaar? Een goed plan voor warme periodes is op robotbedrijven extra belangrijk. Daarom geeft robotspecialist Sebastiaan Hamer tips waarmee je de loop op de melkrobot kunt behouden. 

Tip 1: Hou de voer- en wateropname op peil

Wanneer de koeien naar het voerhek komen, is het belangrijk dat ze maximaal voer opnemen. Zorg voor een vers en fris rantsoen, voorkom broei. Door de hitte gaan koeien hijgen om warmte kwijt te raken, hierdoor verliezen ze meer bicarbonaat. Dat zorgt voor een verminderde buffercapaciteit van de pens en dus een hogere kans op pensverzuring. Voeg daarom extra buffers toe aan het rantsoen. Ook hebben koeien tijdens warme dagen extra behoefte aan water. Maak daarom de waterbakken extra vaak schoon, zodat ze graag blijven drinken.

Tip 2: Controleer de krachtvoergift

Door een lagere voeropname kan de verhouding ruwvoer- krachtvoeropname scheef komen te liggen. Stem met je melkveespecialist af of de maximale krachtvoergift 10% verlaagd dient te worden om de verhouding in balans te brengen. 

Door de hitte kan de melkproductie van koeien gaan dalen. Voorkom dat de melk-voertabel de koe droog gaat zetten! Kijk samen met je melkveespecialist hoe je de melk-voertabel het beste in kunt richten tijdens de warme dagen. Zet de krachtvoergift  bijvoorbeeld vast of verlaag deze minimaal. Vergeet na de warme periode niet om de instellingen van de melk-voertabel weer terug te zetten. 

Tip 3: Voorkom vliegen in de robotruimte

Hoge tempraturen zorgen ook voor meer overlast van vliegen. Vliegen maken koeien onrustig met meer mislukte melkingen door afgetrapte bekers als gevolg. Wanneer dit te vaak gebeurt wordt de koe niet goed uitgemolken, wat weer kan leiden tot uiergezondheidsproblemen. Hoe schoner de omgeving, hoe minder vliegen. Werk hygiënisch, zorg dat zowel de robotruimte als de melkopvangemmers schoon zijn. Om de melk in de dumpemmers koel te houden, kunnen er koelelementen ingelegd worden. Hierdoor is er een minder snelle bacteriegroei en blijft de kwaliteit van de melk beter. 

Vliegen hebben een hekel aan luchtstromen. Hang een ventilator op in de robotruimte. Let daarbij wel op dat de koeien goed gesprayd blijven worden en de ventilator niet alle spray de lucht in blaast. Voorkom ook dat de ventilator te veel lawaai maakt, dat schrikt de koeien af. Bekijk de FFlog van collega-robotspecialist Erik Hofman voor meer tips >

Tip 4: Loop een keer vaker een ronde door de stal

Naast bovengenoemde maatregelen is het ook vooral belangrijk om de koeien bij warm weer extra goed in de gaten te houden. Loop een extra rondje tussen de dieren en maak de ligboxen wat vaker schoon. Kijk ook een keer vaker naar de attentiekoeien in het managementprogramma.

Meer weten?

Wil je meer weten over het voorkomen van hittestress op robotbedrijven? Of heb je een andere vraag aan de robotspecialist? Neem contact op met je robot- of melkveespecialist, accountmanager, de klantenservice of je regionale dealer. We helpen je graag verder!