Waar ben je naar op zoek?

Hittestresspreventie droge koeien: in het najaar meer melk in tank

Praktische tips Praktische tips11-6-2022

Wist je dat goede hittestressmaatregelen in de zomer, zorgen voor een hogere melkproductie in het najaar? Hittestress zorgt voor een lage voeropname, dat kan met name bij droge en verse koeien, voor problemen zorgen. Besteed daarom de komende maanden extra aandacht aan hittestresspreventie bij deze twee diergroepen.

Afbeelding: 2018-04-16 14_31_09-Mailingkaart Hittestress melkvee_Oost-NL_april 2018_DEF_LR (002).pdf - Adobe Acr

Een hoge voeropname in de droogstand

De koeien die in het najaar een piekproductie halen, staan momenteel droog en kalven binnenkort af. Onderzoek wijst uit dat koeien die in de droogstand de voeropname op peil weten te houden, ook na afkalven tot wel zes kilogram droge stof meer opnemen (Grafiek 1). Koeien met een hoge voeropname in de droogstand, blijven de eerste weken na afkalven beter in conditie, geven hogere gehaltes, met name melkvet, en zijn minder vatbaar voor slepende melkziekte en lebmaagdraaiingen.

Afbeelding: droge stof
Grafiek 1: Het effect van voeropname voor afkalven op voeropname na afkalven

Hoe zorg je voor een hoge droge stof opname?

Tip 1: Zorg voor smakelijk en fris voer

Smakelijk en fris voer bij de droge en verse koeien vormt de basis voor een hoge voeropname. Geef de koeien elke dag vers voer en ga broeivorming tegen. Toch last van broei in de kuil? Voeg dan een broeiremmer toe aan het rantsoen, bijvoorbeeld Selko TMR.

Tip 2: Ga overbezetting tegen

Overbezetting in de stal is bij warme temperaturen funest. Door overbezetting ontstaat er veel concurrentie aan het voerhek en heeft niet elke koe een ligplaats. Overweeg daarom koeien met een te lage productie af te voeren.

Tip 3: Houd de dakplaten nat

De temperatuur van het dak van de koeienstal heeft veel invloed op de temperatuur in de stal. Wist je dat een niet geïsoleerde dakplaat in de felle zon temperaturen tussen de 50°C en 60°C kan bereiken? Door uw dakplaten nat te houden, kunt u de temperatuur van uw dakplaten flink laten dalen en dat heeft al snel een groot effect op de temperatuur in de stal.