Waar ben je naar op zoek?

Hoe combineer ik weidegang met mijn melkrobots?

Seizoensnieuws Seizoensnieuws11-3-2021

Robotmelken en weiden gaan prima samen. Dit vraagt wel een goed doordachte aanpak; een plan dat past bij uw bedrijf. Daar kunnen de specialisten van ForFarmers u bij helpen. Hoe deze aanpak eruit komt te zien hangt van verschillende zaken af, denk hierbij aan: de beweidbare oppervlakte, de grote van de melkveestapel, het aantal uren dat u de koeien wilt laten weiden en de capaciteit van de melkrobot(s).

Gaat u voor gemak of voor maximale vers gras opname? Omweiden vraagt vaak meer vakmanschap dan standweiden. En hoeveel kunt / wilt u bijvoeren op stal? Het zijn allemaal factoren die bij weidegang meespelen. Uiteindelijk is het van belang dat u een systeem kiest dat goed bij u past. Meer over weidesystemen en welke voor u van toepassing kunnen zijn leest u hier

Aan de slag? Maak gebruik van specialistische kennis

Weiden is dus, net als het laten groeien van gras, een dynamisch gebeuren. Het duurt enkele jaren voordat u en de koeien het weiden goed beheersen. Bij ForFarmers werken melkveespecialisten met kennis van zowel weidegang en melkrobots. Zij kunnen u helpen met het vinden van de juiste aanpak voor robotmelken en weidegang voor uw bedrijf.

Daarnaast hebben we per regio zowel een robot- als een weidegangspecialist. Dat zijn melkveespecialisten die zich nog verder verdiept hebben in het gebruik van een melkrobot danwel weidegang. Uw melkveespecialist kan hen benaderen voor aanvullend advies. Heeft u geen melkveespecialist? Neem dan contact op met de dealer in uw regio of onze Klantenservice Herkauwers (T: 088 024 80 10  / E: herkauwers@forfarmers.eu of via het contactformulier in het rechtermenu).

Vijf tips voor het combineren van robotmelken en weidegang:

 1. ​​​​Benut het natuurlijke gedrag van de koe: ze komt in beweging voor vers gras, bijvoeding en water. Plaats een extra watervoorziening in de weide, op 30-50 meter achter de stal.
   
 2. Regelmaat is het allerbelangrijkste bij robotmelken en weiden: laat de koeien ’s ochtends zo vroeg mogelijk de weide in en voer elke dag op vaste momenten.
   
 3. Is de capaciteit van de robot een beperkende factor? Werk dan met een weidepoort.
   
 4. Door ’s ochtends en ’s avonds te weiden krijgt u meer vers gras in de koeien en wordt de capaciteit van de melkrobot optimaal benut.
   
 5. Leer koeien weiden: jongvee leren weiden is noodzakelijk. Laat ze gedurende twee seizoenen minimaal 200 dagen weiden. Vroeg in het voorjaar starten met koeien weiden werkt goed, het weer en de graskwaliteit zijn dan het beste.
uitnodiging studiedag RV voorjaar 2011 (3)