Waar ben je naar op zoek?

Hoe voorkom je schimmel in de voersilo?

Praktische tips Praktische tips16-6-2021

Op warme dagen kan de temperatuur bovenin de silo behoorlijk oplopen. Wanneer in de avonduren de temperatuur zakt, kan er condensvorming ontstaan, waardoor het voer mogelijk aan de wanden van de silo blijft plakken. Bij hoge temperaturen en vocht gaan deze aangekoekte voerresten schimmelen en broeien. De kans hierop is tegenwoordig nog groter, doordat het voer de afgelopen jaren steeds eiwitrijker is geworden. Eiwitrijke producten bederven namelijk sneller. Wij helpen u graag met tips en adviezen om schimmel in de voersilo te voorkomen.

Hoe herken ik schimmel in de voersilo?

Er zit schimmel in de silo wanneer er met droog weer water uit de ontluchtingspijp loopt of wanneer er een plas water onder de ontluchtingspijp ligt. Schimmel kan worden verdeeld in 4 verschillende stadia (zie de afbeelding hieronder). Wanneer schimmel zich in stadia 3 of 4 in de silo bevindt, wordt aangeraden om de silo met water en hogedrukspuit te reinigen.
 

Schimmel in voersilo
Vier verschillende stadia van schimmel in de voersilo

Wat kan ik proactief doen om schimmel te voorkomen?

Om schimmel tegen te gaan, is het van belang om de silo elke 3 maand één keer geheel leeg te draaien en jaarlijks te reinigen. Wanneer de silo geheel leeg is, kan er bij een volgende levering gebruik worden gemaakt van een propshot* als hulpmiddel. *Let op: Propshot is geen oplossing voor het probleem maar helpt wel mee in de preventie. Daarnaast is het van belang dat de blaas- en ontluchtingspijp niet worden afgedopt, de blaas- en ontluchtingspijp zorgen namelijk voor extra ventilatie. Andere hulpmiddelen die proactief bijdragen aan het voorkomen van schimmel zijn:

1

Smeer vet op de bovenkant van de siloschuif

Dit voorkomt het intrekken van vocht, wanneer hemelwater van de kraag van de silo loopt en door middel van de wind naar binnen wordt geblazen. (Idem voor kunstmestsilo in de winter)

Voorkom schimmel in de voersilo
Smeer vet op de bovenkant van de siloschuif
2

Controleer de blaas- en ontluchtingspijp

Het is van belang dat de blaas- en ontluchtingspijp niet worden afgedopt, de blaas- en ontluchtingspijp zorgen namelijk voor extra ventilatie. Dit is ook erg belangrijk bij de opslag van kunstmest in de silo in de winter.

3

Bevestig tiewraps aan de vijzelpijp

Bevestig tiewraps aan de vijzelpijp, net voor de aanzettingen en vijzelbak (zie de afbeelding hieronder). Ons advies is om deze tiewrap niet af te knippen, zodat het hemelwater via vijzelpijp langs tiewrap omlaag loopt.

Voorkom schimmel in de voersilo
Bevestig tiewraps aan de vijzelpijp