Waar ben je naar op zoek?

Innovatie ForFarmers: 30% hogere opname door vernieuwde kalverbrok

Sector Nieuws Sector Nieuws7-1-2019

ForFarmers introduceert de vernieuwde Vitabrok Pensstart. Door de aangepaste receptuur beginnen kalveren nu nóg eerder met het opnemen van brok. Uit onderzoek is gebleken dat de nieuwe brok een stijging van 30% in voeropname laat zien. Dit komt de jeugdgroei ten goede, ondersteunt de kalfgezondheid en resulteert in een lagere afkalfleeftijd.

"Maximale benutting vraagt om hogere jeugdgroei"

Afbeelding: Alien van der Hem
Alien van der Hem

Marketingmanager Jongvee Alien van der Hem: “De meeste melkveehouders streven naar maximale benutting van de fosfaatruimte voor het melkvee, dus houden ze minder jongvee aan. Bij het jongvee dat ze aanhouden is de focus op de kwaliteit van de opfok dus nóg belangrijker. De vernieuwde Vita Pensstart verhoogt de voeropname, wat resulteert in een hogere groei tijdens de melkperiode. Hierdoor kunnen de kalveren eerder worden gespeend en ook eerder worden geïnsemineerd en dat zorgt voor een lagere afkalfleeftijd.” De Vita jongveeaanpak van ForFarmers is dé basis voor gezonde jeugdgroei en dus gezonde, hoogproductieve vaarzen en daar past de vernieuwde Vita Pensstart perfect bij.

Jarenlang onderzoek naar het perfecte recept

Het Nutritie- en Innovatiecentrum (NIC) van ForFarmers is continu opzoek naar mogelijkheden om de brokopname bij kalveren te stimuleren en de jeugdgroei te optimaliseren. In de afgelopen jaren zijn er al verschillende kalverbrokvarianten met aroma’s en aangepaste samenstellingen uitgetest. Recente proeven met een nieuw soort aroma lieten zeer positieve en stabiele resultaten zien. De voerproeven lieten gemiddeld een stijging van maar liefst 30% voeropname zien in vergelijking tot de oude variant. Ook begonnen kalveren eerder aan vaste voeding in de vernieuwde brokvorm. “Het profiel van de nieuwe aroma ligt dicht bij de smaak van VitaMilk melkpoeders”, vertelt Van der Hem. “Hierdoor herkent het kalf de brok eerder als veilige voeding.” Toevoeging van meer smakelijke grondstoffen zorgt voor een langdurig hogere opname.

Vita Pensstart stimuleert de gezondheid

De Vita Pensstart is geschikt voor de jongste kalveren. Het stimuleren van een hoge brokopname in de melkperiode is van belang voor een optimale ontwikkeling van de penspapillen. Ook bevat Vita Pensstart Care+, een mengsel van natuurlijke ingrediënten die de weerstand en darmgezondheid van jonge dieren ondersteunt. Zo wordt de kalfgezondheid in de stressvolle speenperiode extra ondersteund en helpt het een speendip te voorkomen.

Prijs en beschikbaarheid kalverbrok

De vernieuwde receptuur wordt doorgevoerd in alle varianten van de Vitabrok Pensstart: de 5 mm-brok en de 8 mm (XL)-variant; GMO en non-GMO; zakgoed, bigbox en bulk. Daarnaast zit deze brok in de Vita Smulmuesli. De prijs van de Vitabrok Pensstart blijft gelijk. Het vernieuwde product is in zakgoed en bigbox te herkennen aan een opvallende sticker.

Afbeelding: PensStart wat ruikt dat lekker
De sticker op de vernieuwde zakken Pensstart