Waar ben je naar op zoek?

Innovatievelden geven inzicht in de keuzes voor optimale ruwvoerteelt in de toekomst

Sector Nieuws Sector Nieuws23-9-2020

Hoe haal je in de toekomst het hoogste rendement uit de ruwvoerteelt? Wij helpen onze klanten graag met het verkennen van de mogelijkheden, onder andere door de aanleg van innovatievelden voor ruwvoerteelt. Op 8, 9 en 10 september bezochten ruim 300 melkveehouders en loonwerkers ‘coronaproof’ het innovatieveld in Bornerbroek om zich te verdiepen in actuele ruwvoerthema’s.

De kernthema’s van de bijeenkomsten in september waren de benutting van eiwit van het eigen land, inspelen op de droogte door alternatieve teelten en de voordelen van grasklaver. 

Eiwit telen van eigen land

Eiwit van eigen land is een van de belangrijke kengetallen om de duurzaamheid van melkveebedrijven te bepalen. Eiwit van eigen land betekent immers dat er minder aangekocht hoeft te worden. Op het innovatieveld waren de nieuwe Topgrass - graszaadmengsels van ForFarmers te zien, de eerste grasmengsel in Nederland die voorzien zijn van voederwaardekenmerken en een smaakindex. Dit maakt het mogelijk om zeer gericht te sturen op meer melkproductie uit gras of een hogere eiwit opname per hectare. Benieuwd naar de unieke eigenschappen van deze graszaadmengsels? Bekijk hier de video over graszaadmengsels met voederwaardekenmerken.

Inspelen op de droogte

Droge periodes komen steeds meer voor, terwijl voldoende vocht de meest essentiële voorwaarde is voor een goede ruwvoerproductie. Door specifieke teelten of andere raskeuzes is het mogelijk om efficiënter met vocht om te gaan en dus beter voorbereid te zijn op langdurige droge periodes. Zo staat Sorghum volop in de belangstelling als derde teelt naast gras en mais. Bekijk hier meer over de potentie van Sorghum.

Voordelen van grasklaver

Grasklavers hebben meerdere voordelen. Ze dragen bij aan extra stikstofbinding uit de lucht, een hogere opbrengst van het grasklaverperceel in het totaal en verhoging van organische stof in de bodem. Hoe je van deze voordelen kun profiteren in een totaal bouwplan legt Ronald van Hal, Innovatiemanager Ruwvoer uit in onderstaande video van Veeteelt Gras.

Ronald van Hal over grasklaver en doorzaai

Boerderij maakte een reportage met veel foto’s over de nieuwste ontwikkelingen in ruwvoerteelt op het Innovatieveld. Bekijk hier de reportage.

Meer weten?

Ben je niet in de gelegenheid geweest om een bezoek te brengen aan het innovatieveld maar wil je graag meer weten over de getoonde gewassen, of heb je andere vragen over ruwvoerteelt? Neem dan contact op met je melkveespecialist of met de klantenservice Herkauwers via: +31 (0) 88 024 8010 of herkauwers@forfarmers.eu.