Waar ben je naar op zoek?

Jongveespecialist Annet Riemsdijk: “Vliegenplaag in jongveestal voorkomen begint al in april’’

Advies van onze specialist Advies van onze specialist24-3-2020

Heeft u de eerste vliegen op stal al gespot? Jongveespecialist Annet Riemsdijk en haar collega jongveespecialisten van ForFarmers adviseren veehouders om al vroeg in het voorjaar aan de slag te gaan met het voorkomen van een vliegenplaag in de zomer. “Dat lijkt misschien vroeg, maar zodra de temperatuur stijgt boven 12°C, neemt het aantal vliegen namelijk snel toe. Met de relatief warme winter van dit jaar zijn de eerste vliegen al zichtbaar. Vliegen leggen eitjes en deze zullen de hele zomer ervoor zorgen dat vliegen blijven komen. Dus op het moment dat je er hinder van ervaart, of dat de kalveren er last van hebben, dan ben je eigenlijk al te laat. Vergeet bovendien niet dat vliegen hun omgeving vervuilen en ziekten kunnen overbrengen”, ligt Annet toe.

Hoe kan ik vliegen bestrijden?

Welke methode je ook gaat toepassen, doe het op tijd, benadrukt Annet: “Dan heb je er echt profijt van. Start de behandeling in het voorjaar en herhaal de behandeling volgens de gebruiksaanwijzing. Start je te laat of behandel je niet concequent, dan look je de hele zomer achter de feiten aan."

De meest effectieve methoden:

  • Behandel het ligbed van de kalveren
  • Mestputbehandeling
  • Oorflappen
  • Spuitmiddelen voor zowel op materiaal als op de kalveren
  • Kleeflinten of vliegenlampen
  • Biologische bestrijding: Roofvliegen, sluipwespen en roofmijten
  • Vliegenemmers of vliegenzakken met speciale lokvloeistof

 

Denk ook nog eens aan onderstaande meer algemene adviezen. Ze zijn niet alleen belangrijk om de gezondheid van uw kalveren op peil te houden bij stijgende temperaturen, maar indirect ook bij het voorkomen van een vliegenplaag. Mest, melk en zweet zijn een voedingsbron voor vliegen.

  • Zorg dat het ligbed van de kalveren schoon en droog is. Ventileer de ruimte goed.
  • Werk hygiënisch, ruim voer- en melkresten direct op en maak emmers direct schoon of sluit de emmer goed af en. Een deksel of haarnetje over de emmer kan voldoende zijn.
  • Voorkom dat dieren zweten. Scheer bij dieren die klam aanvoelen direct een aantal banen over de rug om warmte te kunnen afvoeren. Doe kalverbodywarmers op tijd af (>15 °C)
06-07_Reportage Beljaars Baarle-Nassau (3)
"Welke methode je ook gaat toepassen, doe het op tijd. Dan heeft u er echt profijt van.” - Annet Riemsdijk, jongveespecialist