Waar ben je naar op zoek?

Jongveespecialist Fredrieke: “Onbeperkt schoon drinkwater onmisbaar voor een goede jongveeopfok”

Advies van onze specialist Advies van onze specialist16-3-2021

Om een kalf uit te laten groeien tot een gezonde en goed producerende melkkoe is een goede opfok onmisbaar. Een essentieel onderdeel van een goede opfok is het verstrekken van schoon, fris en onbeperkt drinkwater. Jongveespecialist Fredrieke Koop-Rood legt uit waarom water zo belangrijk is.

Begin na drie dagen met het verstrekken van water

“Vanaf drie dagen oud heeft een kalf, naast melk, ook water nodig om de vochtbalans op peil te houden. Een gezond kalf neemt dagelijks 10% van haar lichaamsgewicht aan vocht op. Wanneer een kalf last heeft van diarree kan de behoefte zelfs verdubbelen. Wist je dat de wateropname van kalveren die diarree krijgen vaak al stijgt voordat er daadwerkelijk diarree waargenomen kan worden? Daarom is het belangrijk dat ieder kalf altijd de beschikking heeft over onbeperkt fris drinkwater.”

jongvee
“Kalveren groeien niet op water, maar zonder water is er geen groei mogelijk!” – Fredrieke Koop-Rood, jongveespecialist

Water verstrekken is noodzakelijk voor pensontwikkeling

“Naast het belang voor de vochthuishouding, is water verstrekken in de melkperiode ook belangrijk voor een goede pensontwikkeling. Brok kan enkel in combinatie met water zorgen voor een goede pensontwikkeling en daarmee ook voor een goede benutting van de brok. Na de melkperiode gaat het kalf meer droge stof opnemen. Ook dan is voldoende schoon water echt onmisbaar, want voor de vertering van 1 kilogram droge stof is minimaal 2,5 liter water nodig."

Water op de juiste manier verstrekken

“In de eenlingbox is het verstandig om het water in een bakje te verstrekken op ongeveer 50 cm hoogte zodat het kalf kan drinken in de juiste drinkhouding. In groepshokken heeft een makkelijk te bedienen (bijvoorbeeld met een staafventiel) waterpunt op 60 cm hoogte de voorkeur. Houd het waterpunt goed schoon zodat het water altijd fris is.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verstrekken van drinkwater aan kalveren? Of heeft u een andere vraag aan onze jongveespecialisten? Neem contact op met uw melkveespecialist, accountmanager, regionale dealer of de klantenservice Herkauwers. Wij helpen u graag verder!