Waar ben je naar op zoek?

Jongveespecialist Fredrieke Rood: “Een goede hygiëne is een belangrijke voorwaarde voor een gemakkelijke jongveeopfok.”

Advies van onze specialist Advies van onze specialist25-4-2018

“Een goede hygiëne is een belangrijke voorwaarde voor een gemakkelijke jongveeopfok. Hygiënisch werken geeft minder ziekteverwekkers, waardoor de kalveren minder belemmerd worden bij het groeien”, vertelt jongveespecialist Fredrieke Rood.

“Een goede hygiëne begint al bij het afkalfproces in de afkalfstal. In deze stal ligt vaak mest van de moeder of andere koeien, dit geeft een verhoogde concentratie van bacteriën, virussen en parasieten. Wanneer een kalf deze binnenkrijgt is de kans op ziekte behoorlijk groter dan wanneer een kalf in een schone en hygiënische omgeving geboren wordt. Zorg dus voor een schone afkalfomgeving en werk zelf ook hygiënisch, was je handen en draag schone kleding, zodat er via jou geen mest bij het kalf komt.” 

Goed gereinigde en ingestrooide ligbox of iglo

Fredrieke benadrukt dat hygiëne niet alleen bij de geboorte erg belangrijk is, maar ook in de huisvesting erna. “Zorg dat elk pasgeboren kalf in een schone, goed gereinigd en ontsmette eenlingbox of iglo komt. Door na gebruik een iglo goed te reinigen en veertien dagen leeg te laten, hebben ziekteverwekkers minder kans om te overleven. Zorg daarnaast voor een goed ingestrooide box of iglo zodat het kalf zich kan nestelen in het strooisel. Hierdoor kan het kalf zichzelf goed en makkelijk warm houden en meer energie gebruiken voor de groei.”

jongvee
“Werk zelf hygiënisch, was je handen en draag schone kleding, zodat er via jou geen mest bij het kalf komt.” – Fredrieke Rood, jongveespecialist

Schoon werken met biest

“Een goede hygiëne bij de biestvoorziening is eveneens onmisbaar. Maak bij het uitmelken van de koe eerst de spenen goed schoon en werk met schone handen en materialen. Geef het kalf voldoende biest via een schone speen, vanuit een emmer of fles. Door met schoon materiaal te werken blijft de bacteriegroei in de biest minimaal. Bewaar biest in een afgesloten emmer in een koelkast. Ook dit helpt bij het beperken van de bacteriegroei. Bewaar biest nooit langer dan twee dagen, hierna is de kans op te veel bacteriën te groot en kan het kalf ziek worden.” Lees hier meer over hygiëne en biest.

Vliegenbestrijding in voorjaar en zomer

“Naast bovengenoemde punten speelt ook de vliegenbestrijding een rol. Bij zonnig weer komen de vliegen tevoorschijn. Zij kunnen gemakkelijk ziektes overbrengen of kalveren irriteren door te steken. Begin op tijd met vliegenbestrijding, nog voordat er eitjes zijn. De omgeving blijft zo hygiënisch. Bestrijding kan o.a. door behandeling van ligbed, mestput en oorflappen. Hang kleeflint op en gebruik een spuitmiddelen op de materialen of op de kalveren. Houd hiernaast de omgeving vrij van melk- en mestresten, anders trek je snel vliegen aan.” Lees hier meer over vliegenbestrijding in de jongveestal.