Waar ben je naar op zoek?

Jongveespecialist Monique: “Vliegenplaag in jongveestal voorkomen begint al in april’’

Advies van onze specialist Advies van onze specialist19-4-2021

Heeft u de eerste vliegen op stal al gespot? Jongveespecialist Monique van Middelaar en haar collega jongveespecialisten van ForFarmers adviseren veehouders om al vroeg in het voorjaar aan de slag te gaan om een vliegenplaag in de zomer te voorkomen. “Dat lijkt misschien vroeg, maar zodra de temperatuur boven 12°C stijgt, neemt het aantal vliegen namelijk snel toe. Met de relatief warme winter van dit jaar zijn de eerste vliegen al zichtbaar. Vliegen leggen eitjes en daardoor zullen er de hele zomer vliegen blijven komen. Dus op het moment dat je er hinder van ervaart, of dat de kalveren er last van hebben, ben je eigenlijk al te laat. Vergeet bovendien niet dat vliegen de hokjes en verlichting vervuilen en ziekten als mastitis, salmonella, streptokokken en (zomer)wrang over kunnen brengen”, licht Monique toe.

Hoe kan ik vliegen bestrijden?

Welke methode je ook gaat toepassen, doe het op tijd, benadrukt Monique: “Dan heb je er echt profijt van. Start de behandeling in het voorjaar en herhaal de behandeling volgens de gebruiksaanwijzing. Start je te laat of behandel je niet consequent, dan loop je de hele zomer achter de feiten aan."

De meest voorkomende methoden:

  • Behandel het ligbed van de kalveren
  • Pas een mestputbehandeling toe
  • Gebruik oorflappen
  • Hanteer spuitmiddelen zowel voor toepassing op materiaal als op de kalveren
  • Hang kleeflinten of vliegenlampen op
  • Maak gebruik van biologische bestrijding
  • Gebruik vliegenemmers of vliegenzakken met speciale lokvloeistof

 

Denk ook nog eens aan onderstaande meer algemene adviezen. Ze zijn niet alleen belangrijk om de gezondheid van uw kalveren op peil te houden bij stijgende temperaturen, maar indirect ook bij het voorkomen van een vliegenplaag. Mest, melk en zweet zijn namelijk een voedingsbron voor vliegen.

  • Zorg dat het ligbed van de kalveren schoon en droog is. Ventileer de ruimte voldoende.
  • Werk hygiënisch, ruim voer- en melkresten direct op en maak emmers direct schoon of sluit de emmer goed af. Een deksel over de emmer kan voldoende zijn.
  • Voorkom dat dieren zweten. Scheer bij dieren die klam aanvoelen direct een aantal banen over de rug om warmte te kunnen afvoeren. Doe kalverbodywarmers op tijd af (>15 °C)
Monique
"Welke methode je ook gaat toepassen, doe het op tijd. Dan heeft u er echt profijt van.” - Monique van Middelaar, jongveespecialist