Waar ben je naar op zoek?

Jos Knoef: "Stel een duidelijk fokdoel en houd die koers vast"

Sector Nieuws Sector Nieuws13-3-2019

Een unieke prestatie: Familie Knoef mocht afgelopen najaar haar 75ste 100.000 liter koe noteren. Het verhogen van de levensduur van koeien is onder andere onderdeel van doelen die Duurzame Zuivelketen heeft gesteld aan de sector. ForFarmers vroeg Jos Knoef naar zijn ervaringen op het gebied van koeien met een hoge levensproductie.

Afbeelding: IMG_8073

Stel een duidelijk fokdoel en houd die koers vast

Fokkerij speelt een belangrijke rol. "Wanneer je eenmaal een 100.000 liter koe hebt gefokt zijn de kansen op een lange levensduur met een hoge productie voor haar dochters ook weer groter", legt Jos uit. Jos is een echte fokkerijkenner en maakt de stierkeuze altijd zelf: “Het hoofddoel is melkproductie, daar kijk ik als eerste naar en daar houd ik ook consequent aan vast”, vertelt Jos. “Daarnaast let ik op een goed uier, uiergezondheid, goed beenwerk en gezonde klauwen.”  Productieverloop speelt ook een belangrijke rol. Jos selecteert stieren die een persistente lactatie (vlakke lactatiecurve) en laatrijpheid (koeien die zich over verschillende lactaties blijven verbeteren) vererven. “Hierdoor krijg je een wat rondere vaars, die later uit kan groeien tot een melktypische koe”, vertelt Jos. Voor Jos is persistentie belangrijker dan vruchtbaarheid, want wanneer de productie op pijl blijft, maakt het voor hem niet zo veel uit als een koe wat later drachtig wordt. Een duidelijke keuze, want los van het kiezen van een fokkerijdoel is het ook belangrijk dat je hier consequent in door blijft selecteren en je aan je doelstelling vast blijft houden. 

Een goed ligbed maakt een groot verschil

Ook koecomfort is een belangrijk ingrediënt voor een koe met een hoge levensproductie. “Het is belangrijk dat een koe zich lekker voelt en in haar natuurlijke ritme kan blijven”, vertelt Jos. “Voldoende liggen is hier een belangrijk onderdeel van, het stimuleert de melkproductie en ontlast de klauwen.”  Jos heeft diepstrooiselboxen en merkt dat de de koeien vlot gaan staan en liggen, actief zijn en goed naar de waterbak en het voerhek lopen. Ook hebben de koeien door de diepstrooiselboxen geen last van dikke hakken. 

Gezondheidsproblemen: zorg dat je er vroeg bij bent

Een andere hoeksteen in het management van Jos, is zijn focus op melkveegezondheid. Melkveespecialist Arnout ter Horst ziet dit als een van de grotere succesfactoren op het bedrijf: “Jos en zijn familie staan veel tussen de koeien en nemen goed de tijd om mogelijke gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te signaleren. Er is veel individuele aandacht voor de koeien waardoor probleemindicatoren, zoals bijvoorbeeld dunne mest, in een heel vroeg stadium gesignaleerd worden. Hierdoor kan er op tijd worden ingegrepen en worden erge gezondheidsproblemen voorkomen.”

Hoge levensproductie? Voorkom longschade bij kalveren

Ondanks het succes kijkt Jos kritisch naar verbetermogelijkheden op zijn bedrijf. Op het gebied van jongvee ziet hij nog wel wat ruimte. Momenteel staat het jongvee in dezelde stal als de melkkoeien en dat vindt hij niet ideaal. Daarom verhuist het jongvee binnenkort naar een aparte stal. “ We kampen nog wel eens met longproblemen en daar willen we scherper op zitten. Longschade op jonge leeftijd kun je namelijk later nooit meer helemaal herstellen en dat drukt de gezondheid en productie.”