Waar ben je naar op zoek?

Korrelkneuzen heeft effect op voederwaarde maissilage

Persbericht Persbericht11-10-2021

ForFarmers heeft de Korrel Proces Score (KPS) ontwikkeld. Hiermee wordt het effect van de korrelkneuzing op de verteringssnelheid van zetmeel bepaald. Met de KPS is de voederwaarde van maissilage van ForFarmers-klanten nog nauwkeuriger te voorspellen waardoor het rantsoen beter kan worden geoptimaliseerd. Uiteindelijk draagt dit bij aan een hogere voerefficiëntie en daarmee hogere voerwinst.

Voor een optimale benutting van snijmais is een goede kneuzing van de korrel noodzakelijk. Elke korrel moet in tenminste vier delen worden gebroken voor de beste benutting, zeker wanneer kort na de oogst wordt begonnen met voeren. Alleen bij mais die niet goed is afgerijpt, maar toch geoogst wordt, zou een minder goede kneuzing van de korrel met meer grove delen volstaan. Bij droge mais (>38% ds) is het zelfs aan te bevelen de korrels nog intensiever te kneuzen in 8 of meer delen.   

Korrelkneuzing heeft invloed op de voederwaarde

Het is bekend dat de inkuilduur van snijmais invloed heeft op de verteringssnelheid. Naarmate de inkuilduur toeneemt, neemt de hoeveelheid bestendig zetmeel in de kuil af en zal de maissilage dus steeds sneller verteren. Ook de korrelgrootte speelt hierin een belangrijke rol. Het NIC (Nutrition Innovation Centre) van ForFarmers heeft in recent onderzoek vastgesteld hoe het kneuzen van de korrels de verteringssnelheid beïnvloedt. Bij een grof gekneusde maiskorrel is de hoeveelheid bestendig zetmeel aanzienlijk hoger, vooral in de eerste maanden na inkuilen. In de praktijk zijn hierdoor vaak meer onverteerde delen van korrels in de mest terug te vinden. Een intensiever gekneusde korrel verhoogt juist de verteringssnelheid. De intensiteit van korrelkneuzen is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het optimaliseren van het rantsoen.

Grootte van korreldeeltjes gescoord met KPS

Ook al is het advies vrijwel steeds om intensief te kneuzen, in de praktijk zit er duidelijk variatie in de deeltjesgrootte van de korrels tussen verschillende maiskuilen. Met behulp van de KPS kan hier in de rantsoenberekening rekening mee worden gehouden. Bepalen van de KPS kan meteen bij de oogst, maar ook nog als de mais al in de kuil zit. Bij het berekenen van het rantsoen zorgt de KPS voor de juiste inschatting van de verteringssnelheid en de voederwaarde van de mais. Hiermee zijn de melkveespecialisten van ForFarmers in staat om een betere inschatting te maken van de eigenschappen van maissilage gedurende het seizoen. Daardoor de mais in alle situaties optimaal worden benut. “Een mooie innovatie waardoor we onze klanten nog beter kunnen adviseren bij het voeren en optimaal benutten van maissilage in het rantsoen”, aldus Bertho Boswerger, Innovatiemanager bij ForFarmers. “Dat heeft uiteindelijk duidelijk voordelen voor het resultaat onderaan de streep.”