Waar ben je naar op zoek?

Ligt dat lekker? Vochtig ligbed = meer zieke kalveren

Seizoensnieuws Seizoensnieuws29-11-2018

Een hogere luchtvochtigheid, betekent vaak vochtige stallen. En dus meer risico op zieke kalveren. Ziektes verspreiden zich namelijk makkelijker via vochtige lucht. Een droog en dik ingestrooid ligbed werkt tweeledig, het kalf blijft warmer en heeft dus meer energie voor het op peil houden van de weerstand en door minder vocht, minder kans op ziekteverspreiding. Onderschat het belang van een droogligbed voor uw kalveren daarom niet. In dit artikel leest u hoe u kunt zorgen voor een droog ligbed én hoe u het kunt testen.

Afbeelding: Kalveren - ligbed - stro 2

Hoe creëer je een droog ligbed voor de kalveren?

Voor een droog ligbed is een vochtopnemende onderlaag van belang. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld zaagsel, kort gehakseld stro, zand of vlas. Door de absorberende werking van de onderlaag blijft de bovenste laag droger. De bovenste laag kan bestaan uit een dikke laag lang stro. Hier ligt een kalf comfortabel en warm in.

Goede onderlaag ligbed kalveren? Kniel en test!

De knietest is een simpele manier om te testen of de absorberende werking van de onderlaag juist werkt. Hierbij gaat u dertig seconden op de knieën in het ligbed van de kalveren zitten. Als de knieën daarna nog droog en schoon zijn, is het ligbed goed droog. Zijn de knieën nat of vuil? Maak dan het ligbed droger.

ForFarmers - knietest om absorberende werking ligbed kalveren te controleren

Nestscore bepaalt droogte bovenlaag ligbed kalveren

Voor het controleren van de bovenste strolaag van het ligbed is de Nestscore ontwikkeld (bron: Jan Hulsen, Jongveesignalen). De Nestscore wordt uitgevoerd bij een liggend kalf en geeft een score van 0 tot en met -2.

  • Nestscore 0:  de gehele poten van het kalf zijn nog zichtbaar.
  • Nestscore -1: de poten zijn gedeeltelijk zichtbaar
  • Nestscore -2: de poten zijn niet meer zichtbaar.

Uit onderzoek (Nordlund, 2008) is gebleken dat er een duidelijk verband is tussen de nestscore en luchtwegproblemen. Een kalf met Nestscore -2 heeft gemiddeld 28% minder last van luchtwegproblemen dan een kalf met nestscore 0. 

Naast een droog ligbed, kan een kalverbodywarmer een goede aanvulling zijn

Ondanks een goede Nestscore blijft het in de eerste vier levensweken lastig voor een kalf om voldoende warmte vast te houden. Of dit voldoende lukt is afhankelijk van de weerstand, voeding en huisvesting. Een goede ondersteuning bij deze factoren is een kalverbodywarmer. De warmte blijft met een bodywarmer bij het kalf zelf waardoor die zich fitter voelt met als gevolg een betere voeropname en een betere vertering. Dit resulteert dan in meer groei en weerstand voor het kalf.