Waar ben je naar op zoek?

Loonbedrijf van Ginneken over SiloSolve FC: “Ik heb klanten die niets anders meer willen”

Praktische tips Praktische tips2-4-2021

Ruwvoerwinning- en conservering is een ongekend belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering van veehouders. Meer melk of vleesproductie uit eigen ruwvoer betekent een directe verlaging van de voerkosten. Helaas verliezen veehouders nog onnodig voer en voederwaarde na het afdichten van de kuil. Daarnaast ontstaat er bij het uitkuilen vaak broei. Door deze twee oorzaken gaat in de praktijk tussen het moment van inkuilen en het moment van voeren al gauw zo’n 15% van het ruwvoer verloren. Maar niet bij de klanten van Loonbedrijf van Ginneken. Sinds zij zijn gestart zijn met het inkuilmiddel SiloSolve zien zij beduidend betere kuilresultaten bij boeren.  

Afbeelding: Loonbedrijf van Ginneken_SiloSolve

Goed ruwvoer betekent gezondere dieren en een hoger rendement

Loonbedrijf van Ginneken B.V. uit Oosterhout helpt veehouders met loonwerk, grondwerk en mestdistributie en ziet veel positieve effecten bij klanten die het inkuilmiddel gebruiken. Christian van Ginneken: “Ruwvoerteelt is verreweg het belangrijkste onderdeel in de bedrijfsvoering bij veehouders. Gezond ruwvoer betekent gezonde dieren en gezonde dieren leveren een hoger rendement. Wij doen met ons team van 20 medewerkers ons uiterste best de veehouders te ontzorgen op het gebied van ruwvoerteelt. Van bemesten tot inkuilen. Een belangrijk element voor een goede ruwvoerproductie is de wijze van inkuilen. Jaarlijks kuilen wij zelf zo’n 2.500 hectare gras, 500 hectare mais en 100 hectare korrelmais in.”

Hoe doen jullie dat, goed inkuilen?

“Zorg dat je erop tijd bij bent. Wij hebben het geluk dat we te maken hebben met een grote capaciteit binnen ons machinepark en dus snel onze ploegen het veld op kunnen sturen. Verder is het belangrijk om niet te kort te maaien en schoon te harken zodat er zo min mogelijk grond met het gewas mee komt.  Wat vaak vergeten wordt is het goed onderstoppen van de kuilen en afdekken met bijvoorbeeld grond. Ik zie vaak dat zo gauw het plastic over de kuil gaat, veehouders ‘het wel best vinden’, terwijl dit een belangrijk onderdeel is om broei te voorkomen. Over broei gesproken, het toevoegen van een goed inkuilmiddel is ook essentieel. Bij het weglaten zie je dit absoluut terug in de waardes die uit de monsters komen.”

Afbeelding: Foto van Ginneken

Betere kuilresultaten door de toevoeging van inkuilmiddel SiloSolve

“Eén van onze klanten gebruikte SiloSolve en was zo enthousiast dat hij nooit meer anders wilde. Dit maakte ons nieuwsgierig en zo zijn wij bij Twan van Rijswijk, ruwvoerspecialist bij ForFarmers dealer: AgriFocus terecht gekomen. Sindsdien zijn wij ook om. Het laat betere kuilresultaten zien. Het voer is langer vers, er gaat minder verloren en ook niet onbelangrijk: heeft een goede prijs- kwaliteit verhouding en het is toepasbaar voor zowel gras als mais. Zo hoeven wij niet veel verschillende inkuilmiddelen op voorraad te hebben maar hebben wij altijd het beste inkuilmiddel voor handen. Dit komt omdat het een combinatiemiddel is wat zowel werkt op conservering als broei, hierdoor heeft het een brede werking. Bijkomend voordeel is dat het eenvoudig vloeibaar is te maken, het niet klontert en het goed te doseren is.”

Tips van loonbedrijf van Ginneken aan veehouders

1

Overleg vooraf met de loonwerker

Overleg vooraf met een loonwerker wanneer en hoeveel hectare je wilt maaien en oogsten zodat je er alles aan doet om op het juiste moment te kunnen schakelen.

2

Bezuinig niet op het gebruik van een inkuilmiddel

Bezuinig niet op het gebruik van een inkuilmiddel. En mijn advies is echt gebruik hiervoor SiloSolve!

3

Goed ruwvoer = hoger rendement

Goed ruwvoer = gezonde dieren = een hoger rendement. Dus zorg er ook voor dat je optimale reslutaten uit je ruwvoerrantsoen behaald.