Waar ben je naar op zoek?

Maatschap Boesenkool-Hol wint Agroscoopbokaal 2021 Melkvee

ForFarmers en Reudink zetten in mei acht bedrijven in de schijnwerpers

De tweede winnaar van de Agroscoopbokaal 2021 is bekend. Maatschap Boesenkool-Hol wint de bokaal namens de melkveesector. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs, die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd. In mei maakt de voerleverancier de winnaars bekend en reikt de bokalen individueel uit.

ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de uitmuntende prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is. Het centrale thema is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2021 blinken uit in vakmanschap in uiteenlopende aspecten van vernieuwende bedrijfsvoering zoals duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, hopen ForFarmers en Reudink ook andere boeren te inspireren.

Winnaar melkveesector: Hoogste stijger in kilogrammen vet en eiwit

Maatschap Boesenkool-Hol uit Rouveen (Ov.) wint de Agroscoopbokaal Melkvee omdat zij met hun ruim 100 melkkoeien over het jaar 2020 de hoogste stijging in kilogrammen vet en eiwit hebben gerealiseerd: maar liefst 52 kilogram met een stijging van +0,13% vet en +0,08% eiwit bij een stijgende melkproductie. Sturen op meer kilogrammen vet en eiwit is strategisch een goede zet: het levert onder de streep meer melkgeld op en heeft geen consequenties voor de fosfaatklasse-indeling.

Het verhaal achter de bokaal

Zoveel mogelijk vet en eiwit uit ruwvoer

Peter, Roelie, Jeroen en Alinda hebben een duidelijk doel: zo veel mogelijk kilogrammen vet en eiwit produceren uit het eigen geteelde ruwvoer. “Wij gaan niet voor zoveel mogelijk liters, maar voor het beste resultaat onderaan de streep”, vertelt Jeroen Boesenkool. Door op de juiste momenten te bemesten en regelmatig graslandvernieuwing toe te passen, stuurt het bedrijf op goed verteerbaar ruwvoer en een hoge grasopname tijdens de weidegang. Het ruwvoer wordt verwerkt in twee mengkuilen gras en mais, één afgestemd op het weideseizoen en één voor de overige maanden, waardoor er het hele jaar een heel constant en kwalitatief goed rantsoen aangeboden kan worden.

Zuinig op de koeien

Daarnaast is er veel aandacht voor diergezondheid en koecomfort. Zo heeft het bedrijf, door goed transitiemanagement, nauwelijks opstartproblemen na afkalven, worden alle koeien twee keer per jaar preventief bekapt en wordt de weidegang bij warm weer vervroegd om hittestress te voorkomen.

“Maatschap Boesenkool-Hol heeft de Agroscoopbokaal dik verdiend”, vertelt Melkveespecialist Bram Jansen trots: “Er ontgaat Jeroen, Peter, Alinda en Roelie niets. Ze doen alles altijd met de volle 100% en dat is basis voor de stijging in vet en eiwit die zij hebben behaald.” Maatschap Boesenkool-Hol is een klant van ForFarmers-dealer AgroNoord.

Afbeelding: foto uitreiking
V.l.n.r. Winnaars Roelie Hol, Jeroen Boesenkool, Dylan Boesenkool, Alinda Boesenkool, Peter Hol en Robert van der Aa (Directeur Herkauwers, ForFarmers)

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd.