Wanneer de basis goed is, kunnen de robotinstellingen verder geoptimaliseerd worden. Omdat de robot minder dan 10% vrij tijd heeft is het belangrijk dat de tijd zo efficiënt mogelijk wordt benut. Om alle mogelijkheden boven tafel te krijgen overleggen Joucke en Wouter ook regelmatig met de managementspecialist van de robotleverancier.
Melktoestemming
De melktoestemming is wat naar beneden bijgesteld waardoor de koeien de robot minder snel kunnen bezoeken. Hierdoor gaat de hoeveelheid melk per melking omhoog en gaat de aansluittijd omlaag. De maximale lengte van de melking is ook verkort, waardoor de koeien minder lang in de robot hoeven te staan. De voorbehandeling is juist langer gezet, waardoor de melkgift nog beter wordt gestimuleerd en de totale melktijd verkort kan worden.
Tepelvoering
Ook wordt er momenteel getest of het mogelijk is om middels andere tepelvoering de melksnelheid van de koeien te verhogen. De melksnelheid zit nu op 2,8 kg per minuut. Wanneer deze met 0,1 kg kan worden verhoogd is, ontstaat er ruimte om 250-300 kg melk per dag extra te melken.
Individuele koeien
Naast het aanpassen van de instellingen voor het hele koppel wordt er ook naar de prestaties van de individuele koeien gekeken. Zo kunnen de traagmelkende koeien extra worden bijgestuurd. De melktoestemming voor deze dieren is nog wat lager gezet en de voorbehandeling nog wat langer om aan te sturen op een snellere melking.
Omdat de veestapel onlangs is uitgebreid heeft het bedrijf een relatief jonge kudde: 96 van de 230 koeien zijn vaars. “Normaal gesproken is dat zo’n beetje een derde van de veestapel”, vertelt Wouter: “dat drukt de melkveeproductie nu ook een beetje, maar dat lost zich met de tijd vanzelf op.”