Waar ben je naar op zoek?

Melkveespecialist Simon Kooistra: “Focus op gezondheid en ruwvoerbenutting”

Advies van onze specialist Advies van onze specialist29-1-2019

Glimmende koeien, minder gezondheidsproblemen en een constantere mest, dat zijn de opvallendste veranderingen die melkveespecialist Simon Kooistra constateert als hij Pens Stimulator+ toevoegt aan het rantsoen van zijn klanten. Bij Simon ligt de focus altijd op pens- en darmgezondheid. Dit is de basis voor een goede melkproductie en een gezonde koe.

“Wanneer de pens- en darmgezondheid onder druk staat zie je een soort domino-effect”, vertelt Simon. “Onbalans in de pens heeft veel effect op darmgezondheid en kan resulteren in onder andere klauwproblemen.” Om de pens- en darmgezondheid extra te ondersteunen adviseert Simon Pens Stimulator+, een door ForFarmers ontwikkelde combinatie van een gistcultuur, B-vitamines en antioxidanten. Je ziet daarna echt resultaat.

Onbalans in de pens? Ondersteun ook de darmen!

Wanneer de pens niet goed functioneert zie je dat het voer te snel doorstroomt naar de darmen en op darmniveau gaat fermenteren. Dit ziet Simon terug in de mest: “de mest lijkt dan op een ongebonden sausje met slijm, een verkeerd recept met klontjes.” In tegenstelling tot andere buffers werkt Pens Stimulator+ ook op darmniveau. Het beschermt de darmwand en helpt zo lekkende darm bij koeien te voorkomen.

Betere celwandverteerbaarheid, hogere ruwvoerbenutting

Simon streeft altijd naar een zo hoog mogelijke ruwvoerbenutting en Pens Stimulator+ helpt daarbij. “Pens Stimulator+ stimuleert de celwandverteerbaarheid, waardoor koeien makkelijke voedingstoffen uit het ruwvoer kunnen halen” vertelt Kooistra. “Zeker in een jaar waarin ruwvoer toch wat schaars is, is dit een goede manier om het ruwvoer maximaal te benutten.”

Simon Kooistra
“Wanneer de pens- en darmgezondheid onder druk staat zie je een soort domino-effect. Onbalans in de pens heeft veel effect op darmgezondheid en kan resulteren in onder andere klauwproblemen.” - Simon Kooistra