Waar ben je naar op zoek?

Messen in de voermengwagen vervangen levert een punt BSK op

Advies van onze specialist Advies van onze specialist25-3-2020

Gaat het mengen niet goed? Check dan eerst de messen van de voermengwagen! Dat is het advies van TMR-specialist Henk Maalderink. “Bij een slecht gemengd rantsoen, vragen klanten regelmatig of het tijd is voor een nieuwe mengwagen”, vertelt Henk: “Dan adviseer ik eerst eens goed in de mengwagen te kijken. Hoe zien de messen eruit? Zijn ze nog lang en scherp, of zijn ze versleten?” Het vervangen van versleten messen levert direct resultaat op. Henk legt uit hoe dat werkt.

Wat is de functie van scherpe, lange messen?

Afbeelding: Henk Maalderink
TMR-specialist Henk Maalderink

De messen in de voermengwagen hebben twee functies: het snijden van de lange delen en het transporteren van het rantsoen door de voermengwagen, waardoor het goed gemengd wordt en iedere hap voor de koe hetzelfde is. Door slijtage worden de messen niet alleen stomp, maar ook korter.  “Daarom los je het probleem niet op door de messen enkel te slijpen”, vertelt Henk: “Want de verminderde transportfunctie is ook een belangrijke oorzaak van een slecht gemengd rantsoen.”

Hoe check je of de messen versleten zijn?

Afbeelding: mes mengwagen
Een nieuw, lang en scherp mes

Gemiddeld gaan de messen ongeveer een jaar mee. Door na te gaan wanneer de messen voor het laatst vervangen zijn kun je zelf een inschatting van de staat van de messen maken. Daarnaast is het verstandig om de messen met enige regelmaat te controleren door in de voermengwagen te kijken. Versleten messen zijn makkelijk te herkennen.  

Nieuwe messen levert direct resultaat op

“Het vervangen van de messen kost je een paar honderd euro, dat is al aardig minder dan het aanschaffen van een nieuwe voermengwagen”, vertelt Henk met een lach: “En het effect merk je direct want er ligt een weer een goed gemengd rantsoen aan het voerhek.” Vervolgens ga je het effect ook terugzien op de MPR-uitslag. “Wist je dat het vervangen van de messen zo een punt BSK kan opleveren? Het is echt de moeite waard”, concludeert Henk.