Waar ben je naar op zoek?

Nieuwe maiskuil? Pas het rantsoen aan!

Wist u dat... Wist u dat...20-12-2019
Afbeelding: ff_0002_Maiskuil 400 px

Op sommige bedrijven wordt vlot overgeschakeld op de mais van 2019, zonder het rantsoen voor het verschil in samenstelling en verteringsnelheid te corrigeren. Dit kan leiden tot een verminderde loop op de melkrobot en een terugval in de melkproductie. Hoe werkt dat en hoe voorkomt u het?

Let op overgang naar nieuwe mais

De nieuwe mais verschilt vaak in samenstelling behoorlijk van de mais van vorig jaar en ook de verteringsnelheid is vanwege het verschil in opslagduur anders. Een te grote overgang van de oude, naar de nieuwe mais is direct zichtbaar bij uw koeien. De mest is dunner en de koeien voelen zich minder fit, waardoor de loop op de robot- en daarmee ook de melkproductie afneemt.

Pas het rantsoen aan!

Voorkom een terugval in productie door het rantsoen tijdig te laten corrigeren door uw melkvee- of AMS-specialist. OptiVoer, het rantsoenberekeningsprogramma van ForFarmers, houdt rekening met de inkuilduur van de mais en brengt verteringseigenschappen van uw maiskuil goed in kaart. Zo weet uw specialist precies hoe het rantsoen aangepast moet worden om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.