Waar ben je naar op zoek?

Onkruidbestrijding grasland in de herfst

Advies van onze specialist Advies van onze specialist19-9-2023
Afbeelding: Onkruidbestrijding nazomer

De nazomer is de juiste tijd om (wortel) onkruiden in grasland aan te pakken. In deze tijd van het jaar zijn de onkruiden goed aan de groei en nemen hierdoor de middelen snel en effectief op. Wortelonkruiden, zoals ridderzuring en paardenbloem, hebben in de nazomer bovendien een neerwaartse sapstroom. Hierdoor transporteren zij de middelen systemisch (naar de ondergrondse delen) waar de herbiciden dan hun werk kunnen doen. 

Onkruidbestrijding bij groeizaam weer

Groeistoffen zijn de aangewezen middelen voor onkruidbestrijding in grasland. Deze middelen werken het beste bij groeizaam weer, als de relatieve luchtvochtigheid minstens 60 procent bedraagt en het ’s nachts niet te sterk afkoelt. Onkruiden zijn dan goed aan de groei en vormen jonge, frisse bladeren waarmee ze de middelen goed kunnen opnemen. Afgeharde onkruiden laten zich veel moeilijker bestrijden. Hetzelfde geldt voor onkruiden, waarvan de koppen zijn beschadigd of doorgesneden door de zodenbemester.

Afhankelijk van de mix kunnen groeistoffen zeven tot veertien dagen voor het doorzaaien worden gespoten. Een kortere wachttijd brengt de kieming van het graszaad in gevaar: het kiemende zaad komt dan in contact met de spuitvloeistof, die nog aanwezig is op de onbegroeide gronddeeltjes. Voor advies vraag uw teeltspecialist!

Advies onkruidbestrijding

Afbeelding: Bestrijdt-paardenbloem-als-dit-onkruid-aan-de-groei-is

Een brede basismix is 1,25 liter Tapir + 1,25 liter Jepolinex Pro. Staat er veel ridderzuring in het perceel? Verhoog dan de dosering Tapir naar 1,5 liter en voeg 0,3 liter Starane Top toe voor een optimaal resultaat. Op bestaand grasland is het ook mogelijk om uit te wijken naar Cirran, let dan wel op dat dit niet mag worden toegepast in 1e jaars grasland.

  • Cirran heeft geen toelating in eerstejaars grasland (reden: om het grondwater te beschermen). Cirran mag tussen 1 september en 1 maart niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden.
  • Jepolinex Pro mag tussen 1 september en 1 maart niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden.
  • De veiligheidstermijn voor Jepolinex Pro, Starane Top en Tapir is zeven dagen. Voor Cirran en Harmony SX veertien dagen.
  • Spuit u nog met Primstar? Let dan op het gewijzigde etiket! Bij dosering van 1,5 tot 1,6 liter per hectare geldt klasse DRT90. Boven de 1,6 liter per hectare geldt klasse DRT95!