Waar ben je naar op zoek?

Onkruidbestrijding grasland in de nazomer

Advies van onze specialist Advies van onze specialist10-8-2020
Afbeelding: Onkruidbestrijding nazomer

De nazomer is de juiste tijd om (wortel)onkruiden in de grasmat aan te pakken. Onkruiden zijn in deze periode doorgaans goed aan de groei en nemen middelen daardoor snel en goed op. Wortelonkruiden, zoals ridderzuring en paardenbloem, hebben in de nazomer bovendien een neerwaartse sapstroom. Ze transporteren de opgenomen middelen naar de ondergrondse delen, waar de herbiciden hun werk doen. Let ook goed op de stand van kweek. Vooral nu het er weer op lijkt dat we een langere droge periode ingaan, is het zaak om de kweek tijdig (dus als het blad nog groen is) te bestrijden. Nu is er vaak nog groei in de kweek, tijdens een lange droge periode neemt die groei af en zal de glyfosaat minder zijn werk kunnen doen.

Onkruidbestrijding bij groeizaam weer

Groeistoffen zijn de aangewezen middelen voor onkruidbestrijding in grasland. Deze middelen werken het beste bij groeizaam weer, als de relatieve luchtvochtigheid minstens 60 procent bedraagt en het ’s nachts niet te sterk afkoelt. Onkruiden zijn dan goed aan de groei en vormen jonge, frisse bladeren waarmee ze de middelen goed kunnen opnemen. Afgeharde onkruiden laten zich veel moeilijker bestrijden. Hetzelfde geldt voor onkruiden, waarvan de koppen zijn beschadigd of doorgesneden door de zodenbemester.
Afhankelijk van de mix kunnen groeistoffen zeven tot veertien dagen voor het doorzaaien worden gespoten. Een kortere wachttijd brengt de kieming van het graszaad in gevaar: het kiemende zaad komt dan in contact met de spuitvloeistof, die nog aanwezig is op de onbegroeide gronddeeltjes. Voor advies vraag uw teeltspecialist!

Advies onkruidbestrijding

Afbeelding: Bestrijdt-paardenbloem-als-dit-onkruid-aan-de-groei-is

Benut de nazomer om probleemonkruiden aan te pakken. Een brede basismix is 1,25 liter Tapir + 1,5 liter Cirran per hectare. Staat er veel en grote ridderzuring? Verhoog dan de dosering van de Tapir in de mix naar 1,5 liter per hectare. Voeg bij extreem grote ridderzuring 0,3 liter Starane Top toe. Een alternatief voor Tapir is het middel Harmony SX. Dit middel is zeer effectief en werkt ook bij lage temperaturen. De dosering is 30 gram per hectare. Voor eerstejaars grasland is het advies 1,25 liter Tapir + 1,0 liter Jepolinex Pro.

Beperkingen en veiligheidstermijnen

  • Cirran heeft geen toelating in eerstejaars grasland (reden: om het grondwater te beschermen). Cirran mag tussen 1 september en 1 maart niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden.
  • Jepolinex Pro mag tussen 1 september en 1 maart niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden.
  • De veiligheidstermijn voor Jepolinex Pro, Starane Top en Tapir is zeven dagen. Voor Cirran en Harmony SX veertien dagen.
  • Spuit u nog met Primstar? Let dan op het gewijzigde etiket! Bij dosering van 1,5 tot 1,6 liter per hectare geldt klasse DRT90. Boven de 1,6 liter per hectare geldt klasse DRT95!