Waar ben je naar op zoek?

Onkruidbestrijding grasland voorjaar 2020 vraagt om spoed

Sector Nieuws Sector Nieuws3-4-2020

Na 2 droge zomers en het natte najaar 2019 is de onkruiddruk in tal van graslandpercelen zeer hoog. Voor afdoende bestrijding is het zaak om op korte termijn in te grijpen. 

Door de droge zomer zijn er veel open plekken ontstaan, waar onkruid de kans heeft gekregen om zich te ontwikkelen. Met het natte en relatief warme najaarsweer hebben de onkruiden zich door kunnen ontwikkelen. Hierdoor staat er nu veel en fors ontwikkeld onkruid in het grasland, waardoor een goede grasgroei met een juiste kwaliteit teveel belemmerd wordt. Na de koude omstandigheden van de afgelopen week, zal nu met de oplopende temperaturen de grasgroei weer op gang komen. In verband met de lengte van het gras is het op korte termijn noodzakelijk een goede onkruidbespuiting uit te voeren.

Advies

  • Onkruid bestrijden altijd bij groeizaam weer (15 graden overdag en 5 graden s'nachts), met voldoende water (350ltr/ha) voor een voldoende indringing en bladbedekking, zodat het middel zo goed mogelijk zijn werk kan doen. 
  • Het algemene advies voor een brede onkruidbestrijding in bestaand grasland: 1,0  - 1,5  ltr Tapir + 1,0 – 2,0 ltr Cirran.
  • Staat er veel ooievaarsbek, gebruik dan 1 - 1,5 ltr Tapir + 1,5  ltr Jepolinex Pro
  • Belangrijk om te weten is dat tot 1 week voor maaien of weiden gespoten kan worden. Het het is nog lang niet te laat dus!
  • Met doorzaaien minimaal een week wachten vanaf de bespuiten. Door te zaaien percelen vooraf ook strak eggen. 


Ons volledige advies: ForFarmers Gewasbeschermingskaart Grasland 2020