Waar ben je naar op zoek?

Praktische tips voor een goede voorbereiding op het weideseizoen

Praktische tips Praktische tips11-2-2022

Om straks succesvol van start te kunnen gaan met de weideperiode moet er het één en ander voorbereid worden. Onze weidecoaches helpen je graag op gang met praktische tips! 

1

Tip 1: Kies een passend beweidingssysteem

Kies een beweidingssysteem dat goed bij je past: omweiden, stripgrazen, roterend standweiden, er zijn vele mogelijkheden. Meer weten over de verschillende beweidingssystemen? Bekijk ons keuzeschema. 

2

Tip 2: Maak een berekening

Heb je de keuze voor het best passende weideschema gemaakt? Ga dan ook aan de slag met het maken van berekeningen. Bereken hoeveel kilo’s droge stof je op het land wil hebben, hoe veel hectares je wilt beweiden en wat dit betekent voor het aantal beschikbare uren dat je de koeien kunt laten weiden.

3

Tip 3: Zorg voor de juiste perceel groottes

Zorg voor de juiste perceel groottes. Hoe weet je nou wat de juiste perceel groottes voor jouw specifieke situatie zijn? Dat is lastig om in één zin te vatten. Dit hangt af van de berekening uit bovenstaand punt. Het is vaak maatwerk. Wij denken hierover gaat met je mee!

4

Tip 4: Controle en herstel

Controle en herstel van kavelpaden, rasters en watervoorziening kan ook al worden gedaan.

5

Tip 5: Drijf- en kunstmestgift

Pas de drijf- en kunstmestgift van de te beweiden percelen naar beneden toe aan. Dit om te hoge ureumgetallen in april te voorkomen.

6

Tip 6: Begin op tijd met weiden

We hebben de laatste jaren veel zomers gehad waarin weiden haast onmogelijk was in verband met de droogte. Hieruit bleek weer het belang van op tijd te beginnen met weiden. Wil je de beschikbare uren weidegang behalen? Start dan op tijd en zet niet alle hectares in voor de eerste kuil. Het weiden in april is relatief simpel: je hebt een hoge groei en smakelijk gras. Koeien nemen dit gras daarom ook graag op!

Wilt u meer weten?

Heb je vragen over beweiden? Of wil je jouw weideplan graag laten checken door onze ervaren weidecoaches? Neem dan contact op met je specialist, accountmanager, uw locale dealer of de klantenservice Herkauwers. Wij helpen u graag verder!