Waar ben je naar op zoek?

Profiteer van de hoge melkprijs door te sturen op voersaldo

Advies van onze specialist Advies van onze specialist15-9-2022
Afbeelding: Nieuwsbrief voersaldo

De melkprijs is nog steeds ongekend hoog. Maar de (kracht)voerkosten en prijzen van kunstmest, diesel en energie zijn ook enorm gestegen. Hoe profiteer je nu maximaal van de hoge melkprijs? In dit artikel geven wij 3 tips om onderaan de streep meer geld over te houden.

1

Tip 1: Investeer in de droge en verse koeien

De kwaliteit van de droogstand en start van de lactatie bepalen hoe hoog de melkproductie van nieuwmelkte koeien gaat zijn. Voeropname tijdens de droogstand is hierin enorm belangrijk. Deze groep koeien verdient het meest smakelijke en frisse voer. Verstrek elke dag vers voer. Heb je weinig ruwvoer? Bespaar dan ruwvoer bij uw droge koeien door te kiezen voor een compleet mengsel of een stro/brok rantsoen. Klik hier voor meer informatie >

Verse koeien ondersteunen is mogelijk met extra energierijke toevoegingen. Glucolac 40 (droge variant) of Propyvital (vloeibare variant) zijn energierijke producten speciaal afgestemd op de behoefte van de verse koe. Hiermee verkleint u de kans op slepende melkziekte.

1

Tip 2: Verhoog de krachtvoergift

1 kilo krachtvoer extra zorgt, afhankelijk van het lactatiestadium van de veestapel, gemiddeld voor ca 1,3 liter extra melk. Ondanks de hogere voerprijs kan het momenteel zeker uit om een kilo extra te voeren, zolang de benodigde liters melk er ook uitkomen. Bij de huidige prijsniveaus voor voer en melk stijgt het voersaldo bij het voeren van een kilo extra brok nog altijd met 25 tot 30 cent per koe per dag. Het rendement van een kilo extra brok is nog nooit zo hoog geweest. Het is wel belangrijk om hierbij te kiezen voor een rustig verteerbare brok.

1

Tip 3: Voeg pensbestendige vetten toe aan het rantsoen

Pensbestendige vetten (zoals MilkPower) verhogen direct de energieopname van de koe. Doordat de vetten pensbestendig zijn belasten ze de pens niet en geven ze dus geen risico op pensverzuring. Ook zien we dat koeien die MilkPower krijgen, de melkproductie tijdens en na de hitte makkelijker vasthouden. Inzet van 250 gram pensbestendig vet (MilkPower HF 180) verhoogt de melkproductie met 1,2 liter per koe per dag en zorgt voor een vetstijging van 0,10%. Deze investering zorgt voor een extra voersaldo van 30 cent per koe per dag! 

Meer weten?

Meer weten over het verhogen het voersaldo? Of heeft u een andere vraag aan onze melkveespecialisten? Neem contact op met je melkveespecialist, accountmanager, klantenservice Herkauwers of regionale ForFarmers dealer.