Waar ben je naar op zoek?

Reportage bij Schep Holsteins: Gezonde kalveren met VitaMilk Titan

Sector Nieuws Sector Nieuws3-8-2022

Op het melkveebedrijf van Schep Holsteins in Bergambacht (Z.-H.), klant van dealer Landwaard Agro, krijgt de kalveropfok veel aandacht. Vorig jaar zijn ze overgestapt op de melkpoeder VitaMilk Titan. Deze kalvermelk geeft mooie groeicijfers en duidelijk gezondere kalveren.

De jonge kalveren op het melkveebedrijf van Schep Holsteins komen duidelijk niks tekort. Ze ogen vitaal en fit en hebben een mooie glans. De kalveren gaan van eenlingboxen naar een omgebouwde kapschuur waar zes strohokken zijn gemaakt. Na de melkperiode gaan ze naar een jongveestal. “We streven naar een afkalfleeftijd van 22 maanden”, vertelt Remco Verbeek, bedrijfsleiderop het 250-koeien tellende bedrijf.“Daarom willen we een maximale groei bij de kalveren realiseren, met goedegezondheid.” De realiteit was echter dat er bij de kalveren al een tijd wat druk op de (darm)gezondheid zat, met diarree tot gevolg. Veroorzaakt door het rotavirus bleek uit mestmonsters.

Veiligste melkpoeder

Om de kalveren meer bescherming mee te geven, kiest Verbeek sinds vorig jaar voor het veiligste melkpoeder uit het assortiment van ForFarmers: VitaMilk Titan. Titan combineert maximale veiligheid en maximale groei. Het bevat een hoog aandeel eiwit en vet en is laag in lactose en natrium om de kans op uitdroging te verlagen. Verder ondersteunt Care+, een mengsel van onder andere vitamines, mineralen, sporenelementen en pre- en probiotica, de weerstand en helpt het darminfecties te voorkomen. De kalveren krijgen deze melkpoeder tot een leeftijd van elf weken. Door de kalveren regelmatig te wegen zijn de groeicijfers van dit bedrijf in beeld. “De groei was eerst gemiddeld 830 gram per dag en ligt de laatste metingen op 1.030 gram”, aldus Monique van Middelaar, jongveespecialist bij ForFarmers. Verbeek ziet meer glans op de kalveren en belangrijk: er zijn minder problemen met diarree. “Ik heb de indruk dat ze met Titan over het rotavirus heen groeien.”

Werken met protocollen

Op dit bedrijf wordt het werk gedaan door de bedrijfsleider en enkele medewerkers, in totaal drie volwaardige arbeidskrachten. Protocollen zijn belangrijk om uniforme werkwijzen te borgen en fouten te voorkomen. In de stal hangen borden met de hoeveelheden voer per hok, die genummerd zijn. Ook liggen er afspraken vast, bijvoorbeeld wat te doen bij diarree. Eigenlijk zou iedereen zo moeten werken, vindt Van Middelaar, met of zonder personeel. “Protocollair werken voorkomt zeker bij de kalveropfok veel problemen.” De protocollen bewijzen hun waarde rondom het aanmaken van de melk en het uitdoseren via de melktaxi. Dat komt immers nauwkeurig en een fout is zo gemaakt. Op dit bedrijf geven magneten
op het hok in drie kleuren aan hoeveel melk een kalf per voerbeurt krijgt. Deze kleur correspondeert met de hendel op de melktaxi. Dat was trouwens een goede investering om de kwaliteit te borgen, aldus Verbeek. “Het is een stabiele factor gebleken. We maken de melk op 43,5 graden Celsius en bij het laatste kalf is die nog altijd 42 graden.” De melk gaat sinds enige tijd in een zogenoemde Milkbar. “Dat werkt veel beter dan emmers, de kalveren kunnen op een natuurlijke manier drinken.” Qua vast voer krijgen ze van nul tot vier maanden onbeperkt hooi en daarna een berekend jongveerantsoen verstrekt. Tot maximaal acht maanden leeftijd krijgen de kalveren jongveevoer van ForFarmers: de Vitabrok Compleet. “Eén
broksoort gaat prima. Er zijn dan geen voerovergangen en met personeel is dat gemakkelijker werken.”

Afbeelding: Schep 2
Bedrijfsleider Remco Verbeek en jongveespecialist Monique van Middelaar bij de kalveren van Schep Holsteins

Puntjes op de i zetten

De huidige aanpak bevalt de bedrijfsleider prima en hij ziet geen enkele reden om terug te schakelen naar een andere melkpoeder of voerstrategie. Wel wil Verbeek de komende tijd met Van Middelaar en zijn dierenarts de puntjes verder op de i zetten. Dat is een continu proces; zo is de biestverstrekking de afgelopen jaren verbeterd en wordt de biestkwaliteit gemeten met een refractometer. Goede biest begint al bij de droogstand van de koeien. In overleg met de melkveespecialist zijn een aantal veranderingen doorgevoerd, waaronder een aangepast rantsoen en het bijvoeren van extra mineralen in verband met het voeren van hooi.

Om het maximale uit de kalveren te halen en de gezondheid verder te verbeteren, wil Verbeek de suboptimale huisvesting van de jongste kalveren aanpakken. Daarom zijn nieuwe mobiele iglo’s besteld. Ook zijn misschien nog verbeteringen mogelijk in looplijnen en hygiëne rondom de kalveropfok. Bijvoorbeeld altijd werken van jonge naar oudere dieren en schoeisel per stal. “Aan de andere kant moet het wel praktisch blijven, dat is continu zoeken naar het optimum.”

Eén ding is zeker: VitaMilk Titan blijft de bedrijfsleider voeren. “We willen de groei erin houden en dit melkpoeder is dé verzekeringspremie om gezondheidsproblemen bij de kalveren te voorkomen.”

Over Schep Holsteins

Afbeelding: Schep Holsteins

Het melkveebedrijf van Johan Schep in Bergambacht telt 250 melkkoeien, 140 stuks jongvee en 151 hectare grond. Op het bedrijf zijn drie fulltime medewerkers werkzaam. Schep Holsteins heeft twee locaties met in totaal 880 melkkoeien. Naast de locatie in Zuid-Holland staat er nog een bedrijf in Friesland. Schep exploiteert vanuit de hoofdvestiging in Schoonhoven diverse andere bedrijven waaronder in vastgoed, makelaardij en paardenhouderij.