Waar ben je naar op zoek?

Melkproductie verhogen: dagelijks minimaal 2.000 liter melkrobot

Sector Nieuws Sector Nieuws18-7-2017

Melkrobots hebben weinig geheimen voor Bas Schellekens. Hij streeft naar minimaal 2.000 kilo melk per robot per dag en koeien die zich gemakkelijk laten melken. De veehouder verwacht dat de productie verder kan stijgen. Hoe pakt hij het verhogen van de melkproductie aan?

De hoge productie op het bedrijf van  bas Schellekens en zijn ouders (11.000 kg) is niet iets van de laatste tijd; ze hebben al jaren koeien met inhoud die veel ruwvoer kunnen verwerken. Met de bouw van een nieuwe stal zes jaar geleden en de overstap naar automatisch melken (2 A4-robots) kwam er nog meer ruimte voor productieverhoging. “We streven naar minimaal 2.000 kilo melk per robot per dag. Dat is veel, maar de robots kunnen het aan. Dat vraagt om koeien met een snelle, efficiëntemelkgift.” Schellekens vindt het daarbij belangrijk dat de koeien geen seconde te lang in de robot staan. Met een vrij hoog basisrantsoen blijft de krachtvoergift in de robot beperkt. “Het is geen voerbox”, aldus de ondernemer.

ForFarmers klant Schellekens over melkproductie verhogen met melkrobots

De maximale melkproductie met de melkrobot

Het maximale uit robots halen is Schellekens wel toevertrouwd mede omdat hij al zes jaar parttime service- en onderhoudsmonteur bij Lely is. Over de data die met automatisch melken vrijkomen is de melkveehouder enthousiast. Indien nodig bespreekt hij deze met ForFarmers melkveespecialist Rob Jacobs. In combinatie met de meting van herkauwactiviteit heeft de ondernemer het hele proces inzichtelijk en in de vingers. Daarmee stuurt hij op productie, maar zeker ook op gezondheid. “Of de koeien het basisrantsoen aankunnen, blijkt onder andere uit het aantal bezoeken. Ook de kilo’s melk per melkbeurt is een belangrijk kengetal. Dat zegt veel over de efficiëntie van de robot.” 

Het optimum zoeken van de melkrobot

Schellekens streeft naar een stabiel rantsoen maar staat open voor interessante aanpassingen. Met als uitgangspunt het optimum tussen productie en kostprijs. Zo hebben ze MilkPower HF180 van ForFarmers ingezet; een product met pensbestendige vetten. “Dat gaf 250 tot 300 kilo meer melk per dag.  Hierdoor kan het uit en blijven we het voeren.” Opvallend aan het rantsoen is verder het relatief lage gehalte aan ruw eiwit van rond de 150 tot 155 gram per kg ds. De koeien gaan er blijkbaar efficiënt mee om. Schellekens wijdt dit o.a. aan fokkerij en het uitgebalanceerde rantsoen.

Gezonde klauwen van levensbelang voor robotmelken

Het afgelopen jaar is een inhaalslag gemaakt rondom de klauwgezondheid. Koeien met gezonde klauwen vreten gemakkelijkeren hebben minder gezondheidsproblemen. Dat is een absolute voorwaarde voor een hoge productie. Daar komt bij dat juist bij automatisch melken koeien een goed loopgedrag moeten hebben om regelmatig naar de robot te gaan. Problemen met klauwen bleken terug te voeren naar met name Mortellaro en stinkpoot. “Het begon bij de jonge kalveren, dus daar zijn we als eerste gestart met de behandeling.” De veehouder is de problemen met de klauwen nu de baas.

Puntjes op de i voor een maximale melkproductie

Puntjes op de i
Vorig jaar viel de productie tijdens hete dagen terug; hij hoopt dit jaar met ventilatoren problemen door hitte te voorkomen. Ook blijft hij over de hele  linie de puntjes op de i zetten. “Samen met mijn specialist Rob Jacobs, dat mag wel gezegd worden. Rob is een goede sparringpartner en werkt zeker mee aan ons resultaat.” 

Ook interessant