Waar ben je naar op zoek?

Robotmelken met een hoog basisrantsoen?

Praktische tips Praktische tips18-8-2021

In de praktijk komt het steeds vaker voor: melkveehouders met een compleet gemengd rantsoen (TMR) die overstappen op robotmelken om arbeid te besparen. Of juist andersom: robotbedrijven die een hoog basis rantsoen willen voeren voor een hogere voerefficiëntie. Het kan prima samengaan, maar vraagt wel om een specifieke aanpak en past niet bij ieder bedrijf even goed. TMR-specialist Ando Veens zet de belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle combinatie op een rijtje:

1

Randvoorwaarde 1: Leg een goede basis in de transitieperiode

Wanneer je een hoog basisrantsoen voert, zijn de mogelijkheden om te corrigeren gedurende de lactatieperiode beperkt. Voorkom dat koeien te vet de droogstand ingaan en daarna slecht opstarten. Een goede basis in de transitieperiode betekent dat de koeien de juiste voeropname hebben in de droogstand. Een belangrijke vuistregel: een hoge voeropname voor afkalven zorgt ook voor een hoge voeropname na afkalven. Hierdoor starten koeien goed op en verklein je de kans op (slepende) melkziekte.   

Afbeelding: nb tmr droogstand 2
Grafiek 1: Een hoge voeropname voor afkalven zorgt voor een hoge voeropname na afkalven
2

Randvoorwaarde 2: Zorg voor een goed gemengd rantsoen

Om een hoge voerefficiëntie te behalen moet iedere hap die de koe neemt hetzelfde zijn. Oftewel voorkom selectie. Zorg voor een goed gemengd rantsoen met voldoende plak. Er zijn verschillende manieren waarop je het mengproces kunt beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de juiste deeltjeslengte, laadvolgorde en de lengte van het mengproces.

Wil je de kans op voerfouten verkleinen? Blendix is een maatwerkmeel, afgestemd op de ruwvoerkwaliteit en doelstellingen van jouw bedrijf. Alles in één mengsel. Zo voer je, heel gemakkelijk, van alles genoeg en niets teveel.

3

Randvoorwaarde 3: Klauwgezondheid, maak een goed uitvoerbaar bekapprotocol

Klauwgezondheid is extra belangrijk op robotbedrijven. Actieve, makkelijk bewegende koeien bezoeken de robot vaker op eigen initiatief. Maak een duidelijk bekapprotocol, bijvoorbeeld: standaard preventief bekappen rond 80-100 dagen én voor het droogzetten. Neem ook voetbaden op in het protocol. Grijp bij acute kreupele dieren direct in. Zorg dat je makkelijk kunt werken en eenvoudig toegang hebt tot de bekapbox en voetbaden eenvoudig kunt verschonen. Hierdoor wordt het makkelijker om aan het protocol vast te blijven houden.

Afbeelding: nb tmr bekapbox
Voorbeeld van een makkelijk toegankelijke bekapbox
4

Randvoorwaarde 4: Genoeg ruimte in de stal

Wanneer je een hoogbasisrantsoen met robotmelken wil combineren, is het belangrijk om na te gaan of de stalindeling hier goed bij past. Het is namelijk extra belangrijk dat de koeien zich gemakkelijk van- en naar de robot en het voerhek kunnen verplaatsen. Brede looppaden en voldoen ruimte voor de robot (minimaal 6 meter), zijn noodzakelijk.

Meer weten over robotmelken met een hoog basisrantsoen?

Heb je een vraag over het verbeteren van het voermengproces? Of wil je weten hoe je de loop op de robot kan stimuleren? ForFarmers heeft ervaren TMR- en robotspecialisten voor vakkundig advies op maat. Met tools zoals de Feed Audit en RAP halen zij mogelijke verbeterpunten boven water. Interesse? Neem contact op met je specialist, accountmanager, uw regionale dealer of de klantenservice Herkauwers.