Waar ben je naar op zoek?
Afbeelding: Nijmeijer Markelo

“Een hoge vet- en eiwitproductie is altijd al een belangrijk doel geweest. We willen graag veel liters melken, maar de gehaltes mogen er niet onder lijden”, vertelt Wim Nijmeijer.
Hoge gehaltes behalen gaat ook bij Nijmeijer zeker niet vanzelf. Ze werken onder meer dag in dag uit volgens een gestructureerd patroon. Ook de samenwerking met Martin Keuper, technisch specialist bij ForFarmers, is een belangrijke schakel in het behalen van de goede resultaten, benadrukt Wim terwijl hij appeltaart uitserveert: “Ik heb taart in huis gehaald want ik zag dit weekend dat wij dit jaar precies 20 jaar samenwerken met ForFarmers en vanaf de eerste dag is Martin bij ons betrokken!”

Eigen authentieke aanpak

Wim maakt de vergelijking met een topsporter. “Om goede prestaties te leveren en een medaille te verdienen, moeten alle puzzelstukjes kloppen. Zo is het ook bij de koeien. Als er één ding verandert of tegenzit, dan zie je dit direct terug in de cijfers.” Er zijn vijf elementen waar Nijmeijer zich bewust op richt om, zoals hij het zelf zegt, ‘dikke melk te leveren’.

Afbeelding: Nijmeijer Markelo 2

Rust, reinheid en regelmaat

Deze drie r’s zorgen voor gezonde koeien die kunnen presteren. Wim staat iedere ochtend om 05.15 uur op om de koeien te melken. Onder het melken worden ze gevoerd, op een schone voergang. “Zo deed mijn vader dat al. Zorg dat je in de ochtend de basiswerkzaamheden verricht; mocht er wat tegenzitten, dan heb je in ieder geval wat speling in de middag.”

Voorkom broei aan het voerhek

Voor het extensieve bedrijf is goed ruwvoer erg belangrijk. De Twentse veehouder besteedt daarom ook veel tijd en energie aan goede kuilen om gras om te zetten in melk. Een belangrijk aspect is het voorkomen van broei om de smakelijkheid en drogestofopname te behouden. Voor een snelle conservering na het inkuilen gebruikt de veehouder standaard het inkuilmiddel SiloSolve FC. Dit, in combinatie met een voersnelheid van 1,5 meter per week, zorgt ervoor dat broei minder kans krijgt. Én iedere dag de voergoot schoonmaken is belangrijk voor een hoge opname. “Zelf eet ik ook graag van een schoon bord”, aldus Wim.

Graslandmanagement

Goed graslandmanagement staat hoog op de agenda. Wim: “Op tijd onkruid bestrijden, mollen vangen en een goed bemestingsplan: het hoort er allemaal bij om goed ruwvoer te krijgen.” “Het bemestingsplan wordt afgestemd op de gewenste ruwvoerkwaliteit. Een goed plan begint met het stellen van een doel, bijvoorbeeld een hoog gehalte ruw eiwit in gras. Vervolgens stemmen wij de verhouding gras en mais in het rantsoen hierop af”, vult Martin aan.  

Ook de samenwerking met de loonwerker benoemt Nijmeijer als een essentieel onderdeel. “Ik heb goede afspraken met de loonwerker en kan erop vertrouwen dat hij die afspraken nakomt.” Al het ingekuilde gras wordt op het bedrijf (kort) gehakseld, zodat het beter aan te rijden en makkelijker te mengen is. De eerste snede is de belangrijkste. De daaropvolgende snedes worden iedere 4 á 5 weken gemaaid om een zo hoog mogelijke verteerbaarheid te behouden. Al met al behaalt Nijmeijer zo’n 17 kg melk uit eigen ruwvoer.

Uitgebalanceerd basisrantsoen

De koeien van Nijmeijer krijgen een gemengd rantsoen voorgeschoteld. “Een goed vretende koe is het halve werk”, aldus de veehouder. Samen met Martin wordt veel aandacht besteed aan de samenstelling van het juiste rantsoen met daarin ruwvoer als basis, aangevuld met meel en mineralen. “De koeien mogen geen gaten in het rantsoen vreten”, stelt Wim. “Het voorkomen van selectie is essentieel: iedere hap moet raak zijn. De belangrijkste elementen om selectie tegen te gaan? Water toevoegen, lang mengen en kort hakselen.” Het rantsoen wordt uitgebalanceerd op eiwit, afbraaksnelheid en structuur in het basisrantsoen aan het voerhek. In de krachtvoerautomaat wordt er brok aangevuld op basis van een melkvoertabel. Om de voeropname tijdens warme periodes te stimuleren en hittestress te voorkomen voert de veehouder de koeien tijdens de warme periodes een keer extra, zodat ze altijd vers voer hebben.

Verse koeien op de norm voeren, zodat ze minder afvallen en gezond blijven

Een goede start van de lactatie staat bij Wim in het teken van gezonde koeien die goed ‘op de norm’ gevoerd worden. “Alle pas afgekalfde koeien krijgen de eerste 60 dagen Fresh Cow Supporterbrok om het energiepeil op niveau te brengen. Ook zorgt dit ervoor dat de koeien minder afvallen en zo de energie behouden om in de verdere lactatie hoge gehaltes te kunnen produceren”, vertelt Martin.

Afbeelding: Nijmeijer Markelo 3

Martin Keuper: “alles verloopt hier heel gestructureerd”

Technisch specialist melkvee Martin Keuper is nauw betrokken bij het bedrijf van Wim en Agnes Nijmeijer. Martin: “Wim zijn motto is: rust, reinheid en regelmaat en de effecten daarvan zie je heel goed terug op dit bedrijf. Het feit dat de hoge melkproductie de afgelopen jaren gelijk is gebleven en de gehaltes steeds verder stegen is een teken dat het goed gaat. Naast de benoemde punten besteedt Wim ook veel aandacht aan de klauwverzorging. Dit is ook belangrijk, de koeien lopen elke dag meerdere keren naar het voerhek en de melkstal. Koeien met gezonde klauwen voelen zich goed en zijn productiever. Ook blijkt maar weer dat je echt geen nieuwe stal met veel ruimte, licht en nieuwe technische toepassingen hoeft te hebben om uitstekende resultaten te behalen.”