Waar ben je naar op zoek?

Strategie gericht op ‘dikke melk’ loont voor maatschap Duiven

Voor maatschap Duiven in Vledder (Dr) is focus op vet- en eiwitproductie een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Hiermee scoort het bedrijf al jaren op rij met goede gehaltes van bijne 4% eiwit en 5% vet. Hun geheim? Fokkerij op hoog eiwit in combinatie met een goed rantsoen.

Maatschap Duiven wordt gerund door Bennie, Aukje en hun zoon Jan uit het Drentse Vledder. Met ruim 133 melkkoeien en 60 stuks jongvee behalen de veehouders al jaren een hoge vet- en eiwitproductie: 437 kg vet en 348 kg eiwit. En dit is geen toeval. Jan: “We willen graag het maximale uit ons bedrijf halen. Daarom focussen wij ons bewust op de vet- en eiwitproductie voor ‘dikke melk’”.

Afbeelding: Maatschap Duiven Vledder
De familie Duiven ontvangt uit handen van ForFarmers dealer AgroNoord en specialist Wim Kleverkamp een taart vanwege de hoge score in de MPR-jaarstatistieken van CRV

Fokken op eiwitproductie

Mede door middel van een jarenlange fokkerij op eiwit streven de veehouders naar een hoog saldo. “Je hebt koeien met de juiste genetische aanleg voor eiwit nodig” vertelt Jan. De ondernemers kruisen bewust Holstein met Brown Swiss, Montbeliarde en een enkele Jersey.

Op het juiste moment maaien

Een eigen machinepark  is voor de veehouders onderdeel van optimaal ruwvoermanagement. “We kunnen op de juiste momenten in actie komen, omdat we beschikken over ons eigen machinepark. Hakselen en inkuilen doen we zelf. Op deze manier zijn we in staat om optimaal in te spelen op de externe invloeden als het weer en kunnen wij snel schakelen. Wij doen er alles aan om een optimaal product van het land te krijgen. Zo maaien wij het gras in een relatief jong stadium voor een maximale eiwitbenutting”. De omstandigheden van de hoge grond in Vledder dragen bij aan de kwaliteit. “We zitten op hoge Es grond, wat een stuk makkelijker boert! We zitten hier zelfs op het hoogste punt van de hele omgeving, dus dat werkt zeker mee”.

Gehalte boosters

"Melkveespecialist Wim Kleverkamp begeleidt ons met rantsoenadviezen. We voeren het jaar rond Protiboost en Fatboost om hoge vet- en eiwitgehaltes te krijgen. Tijdens het weideseizoen schakelen we om naar Fatboost, om zo de bekende vetdepressie tijdens het weiden tegen te gaan. Het effect is te zien, de laatste jaren houden we de gehaltes mooi stabiel. Het levert onderaan de streep meer kilogrammen vet en daarmee extra melkgeld op.”

Drie tips van Jan voor hoge gehaltes vet en eiwit

Hoge gehaltes behaal je niet zomaar. Naast een goede bedrijfsvoering op alle fronten geeft Jan drie tips om doelgericht te werken aan een hoge vet- en eiwitproductie: 

1

Gehaltes boven liters

“Wees niet bang om er in melkproductie iets op achteruit te gaan. Bij hogere gehaltes hoort vaak een daling in de productie. Onderaan de streep gaat het om het verhogen van de kilogrammen vet en eiwit die je aflevert bij de melkfabriek!”

2

Veel aandacht voor ruwvoerkwaliteit

“Zorg voor een goede kwaliteit ruwvoer. Wanneer het rantsoen niet klopt, zie je dit snel aan de gehaltes in de melk terug. Wij hebben de luxe van een eigen machinepark, het voordeel hiervan is dat je de touwtjes in eigen hand hebt. Wanneer je gaat maaien en inkuilen bepaal je op deze manier zelf.”

3

Fokkerij op eiwit

“Voor koeien met de juiste genetische aanleg voor eiwit is een goede fokkerij en het maken van de juiste raskeuzes en kruisingen erg belangrijk.”

Rollend jaargemiddelde oktober 2020

  • 8.762 kg melk
  • 4,99% melkvet
  • 3,97% melkeiwit
  • 442 kg vet
  • 348 kg eiwit

Bron: Agroscoop ForFarmers