Waar ben je naar op zoek?

Structuur en overzicht in robotdata met het Robot Analyse Programma

Wist u dat... Wist u dat...18-10-2018

Vanaf 2007 wordt er in de Nederlandse melkveesector steeds meer geïnvesteerd in melkrobots. Doormiddel van de managementprogramma’s van de robotleveranciers krijgen veehouders en melkveespecialisten in een klap heel veel extra data over dierprestaties van individuele koeien tot hun beschikking. Hoe breng je structuur aan in alle extra informatie uit het managementprogramma van de melkrobot? Waar en hoe gebruik je de data het beste om zowel de prestaties van de koeien, als van de robot te kunnen monitoren? Het AMS-team van ForFarmers kan via het robot analyse programma deze data bruikbaarder maken.

Robot Analyse Programma

Met RAP wordt robotdata vertaald naar praktisch toepasbare informatie, zo houdt u het overzicht. Met een RAP-analyse wordt snel duidelijk hoe zowel veestapel als melkrobot(s) presteren en heel belangrijk: waar mogelijke verbeterpunten liggen.

Intensieve samenwerking met robotleveranciers

Om het programma bij zoveel mogelijk verschillende merken en type melkrobots te kunnen gebruiken, werkt het AMS-team intensief samen met verschillende robotleveranciers. Wanneer door een update van een robotmerk de output van het managementprogramma verandert, wordt het RAP direct aangepast. Ook wordt er onderling informatie en kennis uitgewisseld om elkaar voort te helpen bij het behalen van het gezamenlijke doel: de beste prestaties bereiken bij robotmelkers.

Afbeelding: RAP-analyse
Voorbeeld van een weergave per lactatiegroep uit de RAP-analyse

In één oogopslag zien hoe verschillende diergroepen presteren

Naast het up-to-date houden, werken we ook aan het verbeteren van de grafische weergave. De grafieken worden overzichtelijker en er zijn meer opties bij gekomen om nog duidelijkere analyses en uitsplitsingen te kunnen maken. Zo is het nu mogelijk om in één oogopslag te zien hoe verschillende diergroepen, zoals vaarzen, tweedekalfskoeien en oudere koeien presteren. Ook is het mogelijk om direct data van individuele koeien op te vragen. Koeien die ‘opvallen’ in de overzichtsgrafiek, kunnen zo direct aan de keukentafel worden besproken. De grafieken en tabellen zijn gemakkelijk in de bezoekrapportage vast te leggen.