Waar ben je naar op zoek?

Superboeren in spe draaien een dagje mee

Sector Nieuws Sector Nieuws12-11-2019

Ruim 250 basisschoolleerlingen uit Eibergen, Enschede en Rekken brachten donderdag 7 november tijdens ‘Superboerdag’ een bezoekje aan het melkveebedrijf van familie Groot Wassink in Rekken.

Door deze Superboerdag maken de basisschoolleerlingen kennis met het leven op de boerderij, de productie van melk en alles wat daarbij komt kijken. Met als doel meer bewustwording over de agrarische sector, dit draagt namelijk bij aan meer waardering voor voedsel en landbouw.

Het project is in 2013 opgezet, omdat initiatiefnemers Marly Groot Wassink-Kuiper, Bram Groot Wassink en Roy Hogemans merkten dat jongeren steeds minder betrokken zijn bij de landbouw. Marly is basisschoolleerkracht en heeft daardoor zicht op de educatieve kant van dit programma. Naast haar baan als docent woont ze op een melkveebedrijf. De perfecte combinatie voor een succesvolle dag dus.

Afbeelding: Superboerendag in Rekken (1)

Boer voor een dag

De weken voorafgaand aan deze dag hebben de leerlingen gewerkt met het lespakket over de agrarische sector en 7 november vond de boerderijexcursie plaats. Hier werd het theoretisch geleerde praktisch gemaakt. De leerlingen van groepen 5, 6 en 7 werden allemaal boer voor een dag. Ze gingen in kleine groepjes uiteen en kwamen langs diverse ‘stationnetjes’. Bij de melkput kregen de leerlingen uitleg over het melken, het bewaren van de melk en wat een boer doet om de voedselveiligheid van melk te bewaken. Bij de kalveren werd uitgelegd wat dikke melk (biest) is en hoe lang de kalfjes die melk krijgen. Ook zagen de kinderen hoe de kalfjes drinken. Het aaien van de dieren was een groot succes, al waren de ruwe tongetjes wel wat vreemd.

Ook de grond is belangrijk

In de koeienstal zagen de leerlingen dat er veel verschil is tussen koeien. Ook werd er gelachen om de koeienborstel, waar de koeien zichzelf stonden te masseren. Achter de boerderij werden grondmonsters genomen en kregen ze uitleg waarom de grond zo belangrijk is voor de boer. Hier komt namelijk het voedsel voor de koeien vandaan en daardoor zijn de koeien in staat om melk te produceren. Tot slot gingen ze naar de voerkuilen. Hier mochten ze voelen en ruiken aan de gras- en maiskuil. Tijdens de pauze kregen de leerlingen allemaal een glaasje melk en een kommetje yoghurt. Aan het eind van de dag gingen alle superboeren naar huis met een heus ‘Superboer-diploma’! Kortom: een topdag.

Meer informatie over het project Superboer is te vinden op: https://www.facebook.com/superboer5/.

Dit project wordt ondersteund door FrieslandCampina, ForFarmers en de Leefbaarheidsalliantie Gelderland en vindt eens in de twee jaar plaats.

Afbeelding: Superboerendag in Rekken (2)
De dag is mede succesvol dankzij alle vrijwilligers, voor iedereen duidelijk herkenbaar in ForFarmers bodywarmer