Waar ben je naar op zoek?

Temperatuurschommelingen: voorkom groeiverlies en longproblemen bij kalveren

Praktische tips Praktische tips11-10-2022

Het is relatief warm weer voor de tijd van het jaar, maar ’s nachts koelt het behoorlijk af. Een nuchter kalf voelt zich het meest comfortabel bij een temperatuur van 15 °C. Bij lagere temperaturen krijgt het kalf het koud en gaat het dier meer energie verbruiken om warm te kunnen blijven. Alle energie die het kalf hiervoor uit het voer moet halen, kan het niet gebruiken voor groei.

Ook kunnen temperatuurschommeling longproblemen veroorzaken. De jongveespecialisten van ForFarmers geven een aantal tips om groeiverlies en longproblemen te voorkomen bij wisselende temperaturen te voorkomen. 

1

Tip 1: Gebruik een kalverbodywarmer

Een simpele manier om ervoor te zorgen dat het kalf lichaamswarmte makkelijker vast kan houden is doormiddel van een kalverbodywarmer. Zorg voordat u de bodywarmer omdoet dat het kalf droog is door het dier van tevoren goed droog te wrijven of onder een warmtelamp te leggen. Laat de bodywarmer vervolgens drie tot vier weken om. Gebruik bij ieder nieuw kalf een schone bodywarmer.

Afbeelding: nb kalf wintertips
2

Tip 2: Dik, warm en droog ligbed

Zorg voor een dik, warm en droog ligbed in zowel de eenlingbox, de iglo als in de groepshokken. Het ligbed is dik genoeg wanneer u de poten van het kalf niet meer ziet wanneer het ligt. Gebruik altijd schoon materiaal wat voldoende vocht op kan nemen. Wanneer uw stro te lang is of onvoldoende opnamecapaciteit heeft, kunt u zaagsel onder het strobed leggen voor een verbeterde vochtabsorptie.

3

Tip 3: Voorkom tocht en vocht

Omdat het voor een jong kalf al lastiger is om warm te blijven, is het belangrijk dat het dier met zo min mogelijk temperatuurschommelingen te maken krijgt. Kies daarom voor een windstille en droge plek.

4

Tip 4: Controleer uw kalveren regelmatig

Loop op een rustig moment de stal in en observeer uw kalveren. Zijn er signalen die erop wijzen dat de dieren het koud hebben? Liggen ze op een hoopje of mooi verdeeld in de stal? Zoeken ze een schuilplaats op, ver weg van een open raam of deur? Is de vacht kort en glanzend of juist lang en dof?

Vermoed u longproblemen? Jaag het kalf kort door het hok. Een kalf met longproblemen gaat staan hoesten en pompen.

Wilt u meer weten?

Wilt uw meer weten over deze wintertips, of heeft u andere jongveevragen?  Neem dan contact op met uw jongveespecialist of vul het formulier in.