Waar ben je naar op zoek?

Tips om het jongvee gezond de winter in te laten gaan

Advies van onze specialist Advies van onze specialist17-10-2023

Het najaar en de winter staan voor de deur en dat merken we aan de dalende temperaturen. Tijd dus om het jongvee naar binnen te halen: hoe pak je dat aan? Jongveespecialist Monique geeft een aantal tips.

1

Tip 1: Haal drachtige pinken/vaarzen tijdig binnen voor het afkalven

Zorg ervoor dat de drachtige pinken minimaal 4-6 weken voor het afkalven opgestald worden en ook de vaarzen op tijd naar binnen gaan. Ze moeten namelijk voldoende tijd krijgen om de pens voor te bereiden op de productie na het afkalven. Daarnaast hebben ze voldoende energie en eiwit nodig, zodat de biestkwaliteit ook op orde is voor een fit en gezond kalf na geboorte.

2

Tip 2: Houd luchtwegen van kalveren gezond, vooral tijdens koude en vochtige periodes

De longen zijn een heel belangrijk orgaan voor de kalveren. Alleen bij gezonde longen vindt een goede zuurstofopname plaats. Huisvesting en ventilatie speelt hierbij een grote rol. Luchtvochtigheid is namelijk een drager van virussen, schimmels en bacteriën. Als de huisvesting en het klimaat niet optimaal zijn, zou vaccinatie ook een oplossing kunnen bieden. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw dieren te beschermen tegen virussen. Overleg hiervoor tijdig met uw dierenarts om het juiste behandelplan in te zetten.

3

Tip 3: Let op longwormen en/of maagdarmworm bij opstallen

Is bij het opstallen het jongvee dun op de mest? Of hoesten ze? Dan is de kans aanwezig dat ze last hebben van longworm en/of maagdarmworm. Bespreek met je dierenarts een plan van aanpak.

4

Tip 4: Voorkom tocht en vocht

Let er goed op dat je de kalveren warm houdt door middel van een droog ligbed en bijvoorbeeld een kalverdekje. Let hierbij goed op het weer en je dieren. Wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt, dan kunnen ze een dekje goed gebruiken. In de winter is het raadzaam om een kalverdekje tot maximaal 5-6 weken op te doen, om een zwetend kalf te voorkomen.

5

Tip 5: Observeer je kalveren

Om je kalveren te observeren zou ik zeggen: “Ga op een rustig moment de stal eens in en kijk naar de kalveren. Liggen ze dicht bij elkaar of mooi verdeeld in de stal? Zoeken ze een schuilplaats op? Liggen ze ver weg van een open raam of deur? Blijft de vacht kort glanzend of wordt deze lang en dof? Ademen ze rustig of zie je longproblemen? Jaag de kalveren eens een rondje door het hok: een gezond kalf kan prima twee rondjes rennen zonder te hoesten. Een kalf met longproblemen gaat staan hoesten en pompen. Al deze waarnemingen zeggen iets over of de kalveren zich prettig voelen in hun omgeving.” 

Afbeelding: scholtenlindefotografie-19

Ervaar je toch nog problemen of wil je meer weten?

Wil je meer weten over kalvermanagement in de winter? Of heb je een andere vraag voor één van onze jongveespecialisten? Neem contact op met je jongveespecialist, melkveespecialist, accountmanager, de klantenservice of je regionale dealer. We helpen je graag verder!