Waar ben je naar op zoek?

5 tips bij het opstallen van jongvee

Praktische tips Praktische tips8-11-2018

Het wordt nu echt kouder en natter buiten, en bovendien neemt de graskwaliteit af. Tijd om stil te staan bij het opstallen van uw jongvee. Monique van Middelaar, jongveespecialist West-Nederland, geeft alvast een paar tips.

Onze jongveespecialist Monique van Middelaar over opstallen van jongvee
Onze jongveespecialist Monique van Middelaar over opstallen van jongvee
1

Check de groei

Controleer regelmatig de groei van uw jongvee, zowel op stal als in de weide. Een gezond dier verliest geen conditie en behoudt een gezonde vacht. De Vita Groeicurve van ForFarmers kan inzichtelijk maken hoe de groei bij uw jongvee verloopt en eventuele knelpunten aan het licht brengen.

2

Check de gezondheid

Maak een behandelplan met betrekking tot ontwormen. Vaak wordt er standaard ontwormd, maar bij een juist beweidingschema is dit niet noodzakelijk en kan het zelfs resistentie opwekken. Bespreek met uw dierenarts en/of specialist wat het beste plan is voor uw bedrijf.

3

Check de voeding

De overgang van weidegras naar een berekend rantsoen kan voorkomen dat het jongvee een terug valt in groei. Zorg ervoor dat de dieren voldoende energie en eiwit binnen krijgen, maar let ook op vervetting. Onjuiste voeding heeft negatieve gevolgen voor een drachtige pink en haar ongeboren kalf. Zorg ook voor voldoende mineralen. Bij twijfel kunt u een mineralenonderzoek laten doen.

4

Check de huisvesting

Veranderingen geven stress. Start het jongvee wat van buiten komt, bij voorkeur op in een aparte groep, zodat zij kunnen wennen. Ook is het belangrijk dat er voldoende vreet- en ligplaatsen zijn, er voldoende vers water aanbod is en de kalveren niet in de tocht komen te staan.

5

Check het klimaat

Wellicht is het op stal warmer dan buiten. In dag geval adviseren we om uw jongvee te scheren. Wanneer het dier haar warmte niet kwijt kan, gaat zij zweten. De koudere nachten en een klamme vacht geven grote risico’s op longaandoeningen en huidparasieten. Door het jongvee bij opstallen te scheren, loopt het jongvee minder kans op deze risico’s. In veel gevallen is een baantje over de rug voldoende.