Waar ben je naar op zoek?

Tips voor het verlagen van het celgetal op robotbedrijven

Sector Nieuws Sector Nieuws19-1-2022

Per 1 januari 2022 heeft Qlip de celgetalbepaling aangepast naar de Europese standaard.  Door deze aanpassing is de celgetalbepalingen gemiddeld 12 procent hoger uitvallen. Dit terwijl de maximale EU norm van 400.000 cellen/ml niet is verhoogd waardoor meer focus op celgetal belangrijk is. De robotspecialisten van ForFarmers geven vier tips voor het verlagen van het celgetal.

Tip 1: Monitor de geleidbaarheid. Loopt het op? Dan moet je ingrijpen.

Je kunt verminderde uiergezondheid herkennen aan het oplopen van de geleidbaarheid in de melkrobot. Dat is het eerste signaal waar je op moeten letten om uierontsteking op tijd te voorkomen. Op sommige robots kun je ook kijken naar de celgetalmeting.

Tip 2: Controleer het spraybeeld twee keer per jaar

Controleer het spraybeeld standaard twee keer per jaar en bij een oplopend celgetal. Worden alle spenen van de koe die de robot verlaat goed geraakt? Het kan zijn dat er een norseltje verstopt zit, waardoor het uier niet goed wordt ontsmet. Kijk ook goed of het dipmiddel goed werkt tegen de bacterieën die voorkomen op het bedrijf op het bedrijf.

Tip 3: Zorg voor een lage infectiedruk, werk hygiënisch

 

Tip 4: Voeg Health Protect toe aan het rantsoen

Ook op bedrijven die de melktechniek en hygiëne goed voor elkaar hebben kunnen te maken krijgen met een verhoogd celgetal. Health Protect is een unieke toevoeging die een verhoogd celgetal als gevolg van een infectie met gram positieve bacterieën (zoals Streptococcus agalactiae, Staph. Aureus en Coagulase-negatieve stafylokokken)aanpakt en in vier weken met 50.000 cellen/ml verlaagd. Door de unieke samenstelling is het middel effectief in een lage dosering. Meer weten over Health Protect? >

Afbeelding: uiergezondheid robotmelken

Werken aan de uiergezonheid?

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van een verhoogd celgetal? Neem contact op met je melkveespecialist, accountmanager of de regionale dealer. Zij helpen je graag op weg!