Waar ben je naar op zoek?

Uitdagende voorjaarskuilen: is uw rantsoen nog op maat?

Seizoensnieuws Seizoensnieuws11-10-2019

De vroege voorjaarssnedes van begin 2019 zorgen voor snelle, pittige rantsoenen deze winter. Hierdoor is er een groter risico op pensverzuring. Wist u dat pensverzuring kan leiden tot een schade van meer dan €250,- per koe per jaar? Om pensverzuring te voorkomen is het van belang om het rantsoen op een juiste manier te optimaliseren. Hoe gaat dat in zijn werk?

Hoe ontstaat pensverzuring?

Pensverzuring wordt veroorzaakt door een te lage pens-pH (te hoge zuurtegraad), als gevolg van een verstoorde balans tussen de zuurbelasting en buffercapaciteit in de pens. Het gaat vaak gepaard met dunne, slecht verteerde mest en een wisselende melkproductie. Pensverzuring kan ook leiden tot een verminderde weerstand en als gevolg daarvan problemen geven met uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid. Ook daalt de rantsoenefficiëntie en de hoeveelheid melk uit ruwvoer als gevolg van pensverzuring. Hierdoor kan de economische schade oplopen tot meer dan €250,- per koe per jaar.

Corrigeren met de verzurings- en herkauwindex

Afbeelding: feed2milk_vihi

Om pensverzuring te voorkomen moet het rantsoen worden aangepast. Onze melkveespecialisten gebruiken twee unieke kengetallen om de zuurbelasting en buffercapaciteit in de pens te controleren en te corrigeren. Voor een optimaal, maar veilig rantsoen is het belangrijk dat deze kengetallen goed in evenwicht zijn. 

•     De verzuringsindex (VI): een maatstaf voor de snelheid en de zuurbelasting van het rantsoen in de pens.

•     De herkauwindex(HI): een maatstaf voor de hoeveelheid structuur in het rantsoen. Meer structuur resulteert in meer herkauwactiviteit. Hierbij produceert de koe speeksel. Speeksel heeft een beschermend (bufferend) effect in de pens.

Assortiment op maat

Afbeelding: ForFarmers Fertibrok 1 circle

Voor een maximale benutting van het eigen ruwvoer is het van belang dat de samenstelling van de krachtvoeders maximaal aansluiten bij de kwaliteit van het ruwvoer. Bij het samenstellen van het winterassortiment houden onze nutritionisten rekening met de eigenschappen van de voorjaarskuilen, zodat er altijd een brok bij zit die goed aansluit bij uw ruwvoer. Voor deze winter zijn er drie nieuwe broksoorten aan het assortiment toegevoegd:

  • Optimabrok Rendement*: sluit perfect aan bij de eigenschappen van de graskuilen van dit jaar. Deze brok corrigeert het overschot aan penseiwit in wat aanwezig is in veel kuilen.
  • Optimabrok Pensbalans*, sluit goed aan bij de eigenschappen van de 2de snedes van 2019 en tragere maiskuilen.
  • Maximabrok Effectief PS+: deze brok bevat Pens Stimulator+.  Dit product ondersteunt zowel de pens – als darmgezondheid van uw koeien en stabiliseert de pens-pH bij snelle en verzurende rantsoenen. Dit zorgt voor een betere ruwvoerbenutting.  

* deze voeders zijn ook in non GMO verkrijgbaar.

Overleg de mogelijkheden en toepassingen van onze nieuwe voeders met uw melkveespecialist, accountmanager of dealer. 

Wilt u weten of uw rantsoen goed is afgestemd op uw voorjaarskuil?

Bespreek het met uw specialist, accountmanager, dealer of neem contact op met de klantenservice Herkauwers via T: +31 (0) 88 024 8010. Wij helpen u graag!