Waar ben je naar op zoek?

Update van de weidecoach: verandering in het weidegras

Advies van onze specialist Advies van onze specialist16-5-2022

De samenstelling van weidegras kan, vooral afhankelijk van het weer maar ook seizoen sterk variëren.  Dit heeft invloed op het weiden van uw melkvee. Wytze Kinderman, weidecoach bij ForFarmers geeft enkele tips om zo goed mogelijk met de veranderende omstandigheden om te gaan.

De smakelijkheid van het gras was door de droogte in de afgelopen periode - met de zeer hoge suikergehaltes- geen probleem. De combinatie van aanhoudende droogte én de tijd van het jaar  (eind mei) zorgt ervoor dat het Engels raaigras doorschiet. Het aandeel ruwe celstof gaat stijgen en krijgt daardoor minder smaak.

De komende periode zal zowel de kwaliteit als kwantiteit minder worden. Hoe kunnen we hier op anticiperen?

1

Uren beweiding vs. oppervlakte

Voor nieuw Nederlands weiden is het zaak om óf minder uren te gaan weiden óf oppervlakte toe te voegen. Voorbeeld: als 100 melkgevende koeien in het voorjaar 6 uur buiten liepen, hadden ze aan 10 hectare ongeveer genoeg. We mogen verwachten dat we onder huidige omstandigheden de oppervlakte moeten verhogen naar bijvoorbeeld een blok van 15 hectare óf het aantal weide uren verminderen naar 3-4 per dag (uiteraard sterk afhankelijk van de omstandigheden op uw bedrijf).

 

2

Nieuw beweidingsblok? Wacht tot er ca. 12 cm gras staat

Wanneer u begint aan een nieuw beweidingsblok, is het aan te raden om te wachten tot hier ca. 12 cm gras staat. Onder de huidige omstandigheden is het namelijk lastig te voorspellen wanneer de grashoeveelheid voldoende is. Let er daarnaast ook op dat het gras niet korter word dan 8 cm, dit in verband met de hergroei. Houd hierbij ook rekening mee met bemesting. Houd een aantal percelen achter de hand om eventueel bij het weideblok te voegen.

 

3

Kijk kritisch naar de eiwitaanvulling

Tot slot kunnen we verwachten dat het eiwit in het gras met aanhoudende droogte verder terug gaat lopen. Het suiker blijft echter waarschijnlijk ruimschoots aanwezig in de grasplant. De smakelijkheid van het gras en daardoor opname van het gras zal daardoor op niveau blijven.  Wel dient u kritisch te kijken naar de eiwitaanvulling. Zorg dat u altijd de juiste eiwit aanvulling op uw bedrijf heeft, zodat u te allen tijde het rantsoen weer in balans kunt krijgen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over weidegang? Of heeft u een andere vraag aan onze specialisten? Neem contact op met uw melkveespecialist, accountmanager, klantenservice Herkauwers of uw regionale ForFarmers dealer.