Waar ben je naar op zoek?

Vang dreigende ruwvoertekorten op met de juiste voerstrategie

Seizoensnieuws Seizoensnieuws25-7-2018

Door de aanhoudende droogte dreigen er ruwvoertekorten te ontstaan. Regionaal zal de snijmaisopbrengst erg tegenvallen, zowel in hoeveelheid als kwaliteit. Het tekort aan snijmais in het rantsoen zal gecompenseerd moeten worden door meer gras te voeren of door andere ruwvoervervangers in te zetten. Maak nu alvast een ruwvoerplan.

Maak een ruwvoerplan

Bereken samen met uw specialist hoeveel ruwvoer u nog heeft zitten en hoe lang u hier mee vooruit kunt. Daarnaast kunt u vast kijken naar eventuele ruwvoervervangers, zoals Feedmix ruwvoer en ruwvoermeel.

Feedmix ruwvoer

Feedmix ruwvoer is een combinatie van ProtiWanze, (constant en hoogwaardig tarwegistconcentraat) en sojahullen. Het product is zeer smakelijk en rustig verteerbaar, waardoor u tot 4 kg droge stof per koe per dag kunt voeren. Het product is stapelbaar en wordt uitgeleverd in containerbakken van 30 ton. Bestellen is mogelijk via de klantenservice herkauwers. Het product is momenteel alleen beschikbaar in Overijssel en Gelderland en niet in non-GMO beschikbaar.

Ruwvoermeel (ook in non-GMO)

Ruwvoermeel is een mengsel met veel rustig verteerbare grondstoffen. Hierdoor is het mogelijk om 0,7 kg droge stof ruwvoer te vervangen door 1 kg ruwvoermeel. Ruwvoermeel is net als andere melen en brokken online en via klantenservice herkauwers of uw regionale dealer te bestellen.

Pinken op stro-brok rantsoen

Pinken vreten relatief veel ruwvoer, wat onder de huidige omstandigheden ook goed voor de melkkoeien gebruikt kan worden. Overschakelen op een stro-brok rantsoen voor uw pinken is een optie om ruwvoer uit te sparen. Met Vitabrok Pink, een speciaal ontwikkelde voeder voor stro-brok rantsoenen voor pinken vanaf 10-12 maanden (afhankelijk van de geschatte afkalfleeftijd), dekt u eenvoudig de energie, eiwit- en mineralenbehoefte van uw pinken. Vraag uw melkvee- of jongveespecialist naar de mogelijkheden op uw bedrijf. 

Meer krachtvoer via de voercomputer

Ruwvoer vervangen voor krachtvoer is ook een manier om ruwvoer te besparen. Kies er dan voor om meer krachtvoer via de voercomputer te voeren. Diverse productieblokken in het assortiment zijn hiervoor geschikt. Deze brokken kenmerken zich door het hoge aandeel rustig verteerbare grondstoffen. Eén van de brokken bevat tevens Pens Stimulator+, ter ondersteuning van de pens- en darm gezondheid. 

Zeker onder de huidige omstandigheden, met zeer warm weer, stimuleert het voeren van krachtvoer de melkproductie omdat het krachtvoer gemiddeld een hogere energiedichtheid heeft dan het ruwvoer. Let goed op! Niet alle soorten krachtvoer zijn hiervoor geschikt. Overleg met uw melkveespecialist welke voersoorten u kunt inzetten.

Afbeelding: hh mais