Waar ben je naar op zoek?

Wat te doen als vanggewas is mislukt of niet is ingezaaid?

Sector Nieuws Sector Nieuws6-9-2021

Het is het verplicht om op zand- en lössgrond waar mais wordt geteeld, uiterlijk 1 of 31 oktober een vanggewas te telen.  Wat moet je doen als de onderzaai niet is geslaagd of als je nog geen vanggewas hebt ingezaaid?

Je kunt op verschillende manieren aan de verplichting van een vanggewas voldoen. Dit is vooral afhankelijk van het type maïs. Wordt het geoogst als snijmais, overige mais of biologische mais? Ook kan je ervoor kiezen om snijmais in oktober te oogsten, dan is het echter verplicht dat het vanggewas het volgende jaar de hoofdteelt is tenzij er onderzaai is toegepast.

Mislukte-, of geen onderzaai?

RVO geeft aan dat je een teelt verplichting hebt, oftewel alleen een vanggewas zaaien is niet voldoende. Je hebt de verplichting dat uiteindelijk er zichtbaar een vanggewas wordt geteeld. In onderstaand schema vind je de mogelijkheden die je kunt toepassen, wanneer de onderzaai is mislukt of wanneer er door bijvoorbeeld de natte omstandigheden dit voorjaar geen onderzaai is gezaaid. Het kiezen voor een ander “type” maïs biedt wellicht uitkomst. Het vanggewas moet altijd tot 1 februari het volgende jaar worden geteeld, in geval van een hoofdteelt uiteraard langer. De oogst van CCM of MKS kan praktisch gezien een probleem geven wanneer er onderzaai is toegepast. Mogelijk vernietig je de onderzaai waardoor je niet meer aan de teelt verplichting tot 1 februari volgend jaar voldoet.

De toegestane vanggewassen en meer info vind je op de website van RVO.

Afbeelding: Tabel vanggewas