Waar ben je naar op zoek?

Vier tips voor gezonde spenen en probleemloos melken

Praktische tips Praktische tips14-3-2019

Zijn uw koeien onrustig en loopt het aantal mislukte melkingen op? Kijk dan eens naar de gezondheid van de spenen van uw koeien. Een goede speengezondheid is extra belangrijk om probleemloos te blijven melken. De AMS-specialisten van ForFarmers geven tips om de speengezondheid op uw bedrijf te verbeteren.

1

Tip 1: Controleer de melkinstelling

De melkinstelling heeft een grote invloed op de conditie van de spenen. In combinatie met de koudere temperaturen van de afgelopen wintermaanden kan een verkeerde instelling grote gevolgen hebben. Een te ruime toegang zorgt bijvoorbeeld voor minder melk per melking. De koeien bezoeken de robot frequenter, waardoor de spenen onnodig worden belast. Dit kan schrale, geïrriteerde spenen opleveren.  

2

Tip 2: Let extra goed op uierhygiëne

Viezigheid vergroot de kans op uierontsteking. De melkrobot reinigt de spenen van uw koeien maar houdt geen rekening met de mate van vervuiling. Hele vieze spenen worden niet nog eens extra nabehandeld. Bij koeien met veel haar op de uier en staart blijft vuil makkelijker plakken. U kunt overtollig haar op de uier verwijderen door het weg te schroeien, dit werkt snel en effectief. Ook het scheren van de staart helpt de uier schoon te houden.

3

Tip 3:Strooi kalk in de ligbedden, maar wel met mate

Door kalk in de ligbedden te strooien creëert u een onaangename omgeving voor omgevingsbacteriën die onder andere uierontsteking veroorzaken. Strooi echter niet te veel, want een overmaat aan kalk kan juist voor ruwe, geïrriteerde spenen zorgen.

4

Tip 4: Raadpleeg de RAP-analyse

Twijfelt u over uw robotinstellingen? Met het Robot Analyse Programma (RAP) maken we snel inzichtelijk of instellingen optimaal staan of niet. Door de intensieve samenwerking met verschillende robotleveranciers zijn we in staat om u gericht te adviseren.