Waar ben je naar op zoek?

Zo houdt u vervelende vliegen uit de robotruimte

Praktische tips Praktische tips1-7-2020

Als het kwik weer begint te stijgen, stijgt ook het aantal ongewilde gasten in de koeienstal: vervelende, stekende of bijtende stalvliegen. De plagende vliegen zorgen voor onrustige koeien in de melkrobot, met als gevolg: bekers en slang worden vaker afgetrapt, meer onvolledige melkbeurten en een stijgend percentage uierontsteking.        

Toch lijkt het ene bedrijf veel meer overlast van vliegen in de robotruimte te hebben dan het andere bedrijf. Dit verschil zit hem in de hoeveelheid aandacht voor preventie en bestrijding van vliegen. Wij zetten vijf belangrijke tips om vliegen uit de robotruimte te houden voor u op een rijtje.

1

Tip 1: Houd de robotruimte donker

 Vliegen komen op licht en warmte af. Een simpele tip: gebruik zo min mogelijk verlichting in de robotruimte.

2

Tip 2: Scherm emmers met gesepareerde melk af

Vliegen zijn echte alleseters. Een emmer vol lekker verse en warme separatiemelk past prima op het menu en trekt dus vliegen naar de robotruimte. Wilt u vliegen juist weghouden? Sluit emmers melk dan goed af.  

3

Tip 3: Houd uw robot en robotruimte schoon

Hygiënisch werken helpt. Maak de robot en robotruimte wekelijks goed schoon. Enkel spoelen met koud water is niet genoeg. Om aangekoekte melk- en mestresten te verwijderen kunt u het beste warm water met een zeepoplossing gebruiken.

4

Tip 4: Ventilatie in de robotruimte

Vliegen hebben een hekel aan wind. Ventilatie in de robotruimte helpt vliegen buiten de deur te houden. Let goed op de hoogte van de luchtstroom. Aftrappingen worden vaak veroorzaakt door vliegen onder op de buik en poten van de koe. Zorg dus voor voldoende stroming onder de koe. Let wel op: de stroming mag niet te hard zijn om goede spraywerking te behouden.

Afbeelding: AMS vliegen ventilator 3
Afbeelding 3: Ventilator vóór de ingang van de robotruimte
5

Tip 5: Ventilatie vóór de robotruimte

Plaats een ventilator voor de robotruimte. Zo weert u vliegen uit de robotruimte en maakt u de wachtruimte tot een aantrekkelijke wachtplaats voor uw koeien.

Afbeelding: AMS vliegen ventilator 2
Afbeelding 3: Ventilator vóór de melkrobots