Waar ben je naar op zoek?
Afbeelding: 0051_jongvee roodbont 2

Voorjaarstips voor kalveren: houd het stalklimaat op peil

Advies van onze specialist Advies van onze specialist7-3-2023

Het voorjaar komt eraan en daarmee ook wisselende temperaturen. Overdag kan het al aangenaam zijn, terwijl het ’s nachts nog kan vriezen. Let in deze periode daarom goed op het klimaat in de jongveestal. Jongveespecialist Albert Hilbrands vertelt je hoe dat te doen en deelt nog meer handige voorjaarstips.  

Als de ventilatie nog op de winterstand staat wordt het overdag te warm en vochtig en kunnen longproblemen op de loer liggen. Probeer daarom bij de kalveren tot 5-6 maand met natuurlijke ventilatie tussen 10 uur 's ochtends en 16 uur 's middags iets meer te ventileren door bijvoorbeeld het kleed iets te laten zakken of de deuren iets open te zetten, afhankelijk van het soort huisvesting. Maar zet deze na 16 uur 's middags ook weer dicht. Anders wordt het temperatuurverschil te groot en is het ’s nachts te koud in de stal.

'Denk aan de kalveren tijdens de voorjaarswerkzaamheden'

Jongveespecialist Albert Hilbrands: ‘Je ziet vaak problemen bij de jongste dieren als de voorjaarswerkzaamheden losbarsten. Door drukte op het land met de voorjaarswerkzaamheden kan het klimaat in de jongveestal erbij inschieten.’

Hilbrands adviseert om vanaf een dagtemperatuur vanaf 15 graden het klimaat in de stal goed te monitoren. Door een hogere luchtvochtigheid en scherpe temperatuurswisselingen kunnen kalveren in een weerstandsdip komen, met alle gevolgen van dien.

Vliegenbestrijding

Het is de komende periode ook al tijd om met vliegenbestrijding te beginnen. Start hiervoor met het bestrijden van maden. Hiervoor zijn verschillende methoden, bijvoorbeeld met neporex, dit wordt veel gebruikt.

Meer weten?

Wil je meer weten over kalvermanagement in het voorjaar? Of heb je een andere vraag voor een van onze jongveespecialisten? Neem contact op met je melkveespecialist, accountmanager, de klantenservice of je regionale dealer. We helpen je graag verder!