Waar ben je naar op zoek?

Effecten van hittestress op droge koeien

Warme dagen hebben een grote impact op hoogdrachtige koeien. Droogstaande koeien die te veel last hebben van hittestress eten minder. Hierdoor worrdt de negatieve energiebalans na het afkalven groter en langduriger, wat resulteert in een lagere melkproductie later in de lactatie. Daarnaast heeft een lage voeropname negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het ongeboren kalf en de biestproductie en kan het leiden tot de geboorte van minder vitale kalveren

1

Tip 1: Zet de koeien eerder droog

Door hittestress kalven koeien gemiddeld 5 dagen eerder af. Door de koeien eerder droog te zetten staan zorg je voor een goed herstel van het uierweefsel en een goede opstart van de lactatie.

2

Tip 2: Elke dag een fris rantsoen

Zorg ervoor dat de droge koeien iedere dag een smakelijk en fris rantsoen en voldoende fris drinkwater tot hun beschikking hebben.

3

Tip 3: Hygiënische vreetplaatsen

Zorg voor hygiënische vreetplaatsen. Maak de voergang schoon en verwijder restvoer voordat er vers voer komt te liggen. Dit helpt broei te voorkomen.

4

Tip 4: Ventilatie en verkoeling

Zorg voor een aangename temperatuur in de stal: voldoende ventilatie en verkoeling.

5

Tip 5: Hou energie en eiwit op peil

Nemen uw koeien minder voer op? Pas het rantsoen aan met producten met een hoger energie- en eiwitgehalte, zoals: TransLac Top (meel en brok) of TransLac brok Calcium-binders.