Waar ben je naar op zoek?

Vrieskou: zo voorkomt u vorst bij uw melkrobot

Advies van onze specialist Advies van onze specialist5-2-2021

Gaat het vriezen? Dan is het de hoogste tijd om uw melkrobots na te lopen op vorstpreventie. De robot vorstvrij houden is niet moeilijk. Maar houd bij het treffen van maatregelen goed rekening met de effecten op het gedrag van de koeien die naar de robot toe moeten komen. Met de volgende tips voorkomt u nachtelijke storingstelefoontjes en melkt u met plezier door tijdens een koude periode.

1

Tip 1: Zorg voor een geur- en geluidloze warmtebron bij de melkrobot

Koeien zijn zeer gevoelig voor geur en geluid. Wanneer u een heteluchtkanon bij de melkrobot plaatst, zullen uw koeien hier in hun loopgedrag op reageren. Een veel betere optie is een infraroodstraler: geluidloos, geurloos en licht niet op. Bovendien is deze energiezuiniger en vochtbestendig. 

2

Tip 2: Isoleer de robotruimte

Bijvoorbeeld door het ophangen van transparante strokengordijnen. 

3

Tip 3: Smeer bewegende delen goed in en vervang ruwe bekertouwtjes

Smeer bewegende delen (cilinders) goed in met bijvoorbeeld vaseline. Ruwe bekertouwtjes zijn extra gevoelig voor vorst. Vervang de bekertouwtjes en smeer ze goed in.

4

Tip 4: Beperk het watergebruik in de robot  

Zo voorkomt u bevriezing en gladheid. Beperk het watergebruik dus tot het reinigen van de bekers, borstels, enz.  

5

Tip 5: Stel het alarm voor geen robotactiviteit in op 30 minuten

Naarmate de robot langer stilstaat neemt de kans op bevriezen toe. De meeste veehouders ontvangen een melding wanneer er 45 minuten geen robotactiviteit is geweest. Bij vrieskou is het advies deze melding bij te stellen naar 30 minuten. Zo weet u eerder wanneer de robot stilstaat en kunt u voorkomen dat de robot bevriest. 

6

Tip 6: Controleer uw melkrobot drie keer per dag

Controleer of er geen aanslag op de laser of camera zit en of het voergedeelte goed schoon is.

7

Tip 7: Kalibreer de voersoorten

Als u dan toch bezig bent met de wintercheck van uw melkrobot, neem dan de kalibratie van de voersoorten meteen mee. Dat wordt vaak vergeten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het vorstvrij houden van uw melkrobot? Of heeft u een andere vraag aan onze robotspecialisten?  Neem contact op met uw melkveespecialist, accountmanager, klantsenservice Herkauwers of uw regionale ForFarmers dealer