Waar ben je naar op zoek?

Wat is een 'septemberkalf' en hoe gaat u er het beste mee om?

Seizoensnieuws Seizoensnieuws10-9-2018

De meteorologische zomer is achter de rug en daarmee lijkt het grotendeels gedaan met de hittestressproblemen, maar nog niet helemaal… De effecten van hittestress op droge koeien komen namelijk tot nog zes weken na dien tot uiting bij pasgeboren kalveren. Twee jaar geleden spraken we van een 'oktoberkalf'. Dit jaar waren de maanden juli en augustus bijzonder warm, dus lijkt er meer spraken van een 'septemberkalf'. 

Het kalf begint met een achterstand

Er bestaat een direct negatief verband tussen verminderde voeropname in de droogstand en de ontwikkeling en gezondheid van het ongeboren kalf. Hierdoor kan de groei stagneren. Dit is de reden waardoor kalveren die na een periode met hittestress worden geboren vaak een lager geboortegewicht hebben. Bovendien zijn deze kalveren vaak wat slapper en minder vitaal. Doordat deze kalveren vaak wat trager opstarten hebben ze een verhoogd risico op kalverdiarree.

Hitte heeft ook effect op de biestkwaliteit

Naast de directe effecten op het kalf, zorgt hittestress ook vaak voor een verminderde biestkwaliteit. De biest bevat minder mineralen en antistoffen. Een tekort aan antistoffen zorgt voor een verminderde weerstand. Hierdoor is de kans dat een kalf diarree of longontsteking oploopt groter.

Wat kunt u het beste doen?

Werk extra hygiënisch
Wanneer er spraken is van verminderde weerstand, is het extra belangrijk dat u hygiënisch te werk gaat. Plaats het kalf direct na afkalven in een eenlingbox die minimaal 14 dagen heeft leeggestaan en goed ontsmet is. Gebruik voldoende strooisel.

Zorg voor voldoende biest van goede kwaliteit
Test de biestkwaliteit, zeker na een warme periode. Daarnaast is het verstandig een voorraad goede biest in te vriezen die u kunt inzetten wanneer u onvoldoende biest- of biest van onvoldoende kwaliteit heeft. Verstrek direct na de geboorte 3 a 4 liter biest van voldoende kwaliteit. Een kalf dient zeker 6 liter biest in de eerste 12 uur te drinken. Wilt u zeker weten hoe het in deze kwetsbare tijd met de weerstand van uw kalveren gesteld is? Doe dan een vitaliteitsscore.

Voer Vita Topfit voor extra ondersteuning
Bij slappe kalveren raden wij aan Vita Topfit door de melk mengen. Vita Topfit is rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, selenium en vitamine E en B12. Tevens bevat het product probiotica ter ondersteuning van de darmen.

Werk met een aangepast voerschema
Geef kalveren volop de kans om de groeiachterstand in te halen door te werken met een aangepast voerschema. Overleg met uw jongveespecialist welk schema het beste bij uw bedrijf past.

Optimaliseer de voeropname van uw droge koeien
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. De meeste warme dagen hebben we nu wel gehad, maar ook in september kan de temperatuur nog behoorlijk oplopen. Optimaliseer voeropname van uw droge koeien tijdens warme dagen. In de onderstaande video legt Jongveespecialist Laura uit hoe u de voeropname bij droge koeien hooghoud.