Waar ben je naar op zoek?
Afbeelding: image00067

Edward Kok (52) heeft, met zijn vrouw Tamara (46) en kun kinderen Thijs(15) en Evi(13), een melkveebedrijf in het Gelderse Terschuur. Ze melken 120 koeien in een draaimelkstal en houden 60 stuks jongvee. De productie ligt rond de 10.000 kilo melk met 4,60% vet en 3,58% eiwit. Ze hebben 68 hectare grond in gebruik en telen hierop 55 ha gras en 11 ha maïs. Daarnaast wordt er ingezet op teelt van 1 ha luzerne, om binnen het nieuwe GLB extra punten te verdienen.

Specialist Gert Kwakkel en dealer-eigenaar Niek Visser bezoeken het stel vandaag. Zo’n twee jaar geleden stapte de familie Kok over op voer van ForFarmers via dealer Midland Voeders. Niek kwam toen voor het eerst persoonlijk kennismaken op het bedrijf, er werd wel al kuilfolie gekocht via Midland Voeders. Edward hield de boot eerst wat af om ook met voer over te stappen. ‘Maar het liep niet meer zo lekker met de koeien. De klauwgezondheid verdiende behoorlijke aandacht, de algehele weerstand leek minder en uit het niets waren een aantal koeien dood. Ik moest op basis van de klauwgezondheid verschillende oudere koeien vervroegd weg doen’.

Gert en Niek voerden destijds een aantal gesprekken met Edward. Gert: ‘Dat moet ook. Een beslissing om over te stappen op een andere voerleverancier, moet je niet over een nacht ijs nemen.’ ‘Toen we nog in de fase zaten wel of niet over stappen naar jullie, rees bij ons ook de vraag over de CO2-voetprint van de brok, omdat wij PlanetProof leveren. Het was fijn te horen dat jullie dit gewoon leveren en hier goed inzicht in kunnen bieden’, weet Edward nog.

Van tarwe naar bierbostel

Gert zocht de oplossing voor Edwards probleem met name in de smakelijkheid van het rantsoen. ‘De ruwvoeropname moest omhoog en het krachtvoer anders verdeeld.’ Edward: ‘We voerden ontsloten tarwe. Dat is prima spul, maar het is veel werk en niet smakelijk voor de koeien. Gert adviseerde om bierbostel toe te voegen. Dat verhoogt de smakelijkheid en daardoor de opname van het rantsoen. En het heeft een goed effect op de gezondheid van de koeien’.

De krachtvoerverdeling ging handmatig per koe, maar op advies van Gert werd overgestapt op een automatische opstarttabel. Het totale krachtvoergebruik van het bedrijf is nu niet veel veranderd, maar de verdeling wel. Niek: ‘De meest productieve koeien, gebruiken nu het meeste krachtvoer. Zo leg je de kosten neer, waar de liters liggen’.

Een andere rantsoenaanpassing die de ondernemers doorvoerden is de mineralentoediening. Voorheen voegden ze los mineralen toe aan het rantsoen. De klauwbekapper wees hen op de mogelijkheid van een te hoog kopergehalte. Een leverbioptonderzoek door de dierenarts en GD wees uit dat dit inderdaad het geval was.

Afbeelding: image00078
Edward Kok (rechts) is blij met de aanpak van dealer Niek Visser (links) en adviseur Gert Kwakkel (midden) van ForFarmers-dealer Midland Voeders.

Zoeken naar wat werkt

Edward verbeterde ook het klauwbekappen. Van alleen bekappen in de droogstand, stapte hij over naar bekappen in de droogstand én in de eerste 100 dagen van lactatie. ‘Het is eigenlijk een constant zoeken naar wat werkt. Je gaat op een melkveebedrijf niet van probleem in één stap naar oplossing. Het was echt zoeken naar de oorzaak. Alles bij elkaar; klauwen, anders voeren, aanpassingen doen. Het had ook tijd nodig om te zien wat werkt.’

En de klauwgezondheid verbeterde flink. Het aantal klosjes ging omlaag. Voorheen had zo’n 25 procent een aandoening aan de klauwen, nu nog 15%. De verbeterde klauwgezondheid maakt dat Edward nu weer bewuste keuzes kan maken in het selecteren van het vee. ‘Voorheen had ik niks te selecteren, want dan was op basis van klauwgezondheid wel duidelijk welke weg moest, nu kan ik dat beter doen op basis van productie.’

Afbeelding: image00051

Uiergezondheid verbeterd

Ook het celgetal verbeterde flink in het afgelopen jaar. Van april 2021 tot april 2022 lag het gemiddeld op 186, in het afgelopen jaar was het gemiddeld 110. ‘Je ziet gewoon dat de algehele weerstand is verbeterd’, vertelt Edward.

Het geheim tot succes is eigenlijk een combinatie van meerdere aanpassingen. De ondernemers besloten ook, op advies van Gert en Niek, de droogstandsbrok via een voerbox te gaan voeren. En na de droogstand een transitiebrok te gaan voeren. ‘De pensinhoud moest omhoog’, weet Gert nog. ‘Maar de belangrijkste succesfactor is volgens Gert de bereidheid van de ondernemers om te verbeteren. ‘Wij als adviseurs zien van alles overal en geven tips, maar Edward en Tamara gaan hier ook daadwerkelijk mee aan de slag.’ ‘Maar niet zomaar met alles hoor’, nuanceert Edward. ‘Stalvoeren bleek bijvoorbeeld toch niks voor mij.’

Afbeelding: image00038

Team met jongveespecialist

Edward geeft aan het prettig te vinden dat ForFarmers met jongveespecialisten werkt. Vita-specialist Monique van Middelaar komt bij de ondernemers voor het jongvee. Ze meet bijvoorbeeld de borstomvang van de dieren en adviseert over de afstelling van de kalverdrinkautomaat. ‘Dat loopt eigenlijk allemaal prima hier. Omdat we Montbéliardes erin fokken, hebben we flinke kalveren, ook qua groei en ontwikkeling loopt het prima. Maar het is fijn dat er een team om ons heen staat dat elkaar ook scherp houdt’, vertelt Edward. En binnen dat team zijn de taken zo verdeeld dat Gert zich bezig houdt met de advisering ín de stal en Niek met de advisering erbuiten, zoals het grasland, de KringloopWijzer en de mestboekhouding.

Weer vrolijk de stal in

Naast de verbeterde gezondheid is ook de productie van de koeien verbeterd. De productie ging van 1.113.000 met 4.45% vet en 3.37% eiwit naar 1.193.000 met 4.60% vet en 3.58% eiwit. Een flinke stijging in gehaltes dus, die de dieren ook gemakkelijker geven, volgens Edward.
Tamara geeft aan dat de belangrijkste verandering in de afgelopen twee jaar is dat Edward nu weer vrolijk de stal in gaat. ‘Hij had minder plezier meer in zijn werk omdat het niet goed ging met de diergezondheid. Er is veel waar je geen invloed op hebt als boer, zoals nieuwe wetgeving, maar je wilt dat waar je wél invloed op hebt lekker loopt. Als bijvoorbeeld de melkprijs laag is, maar het achter ook nog eens niet lekker loopt is dat dubbelop. Nu boert hij weer met meer plezier, dat is positief voor mens en dier.’

Afbeelding: image00029