Waar ben je naar op zoek?

Wees extra alert op longproblemen bij jonge kalveren!

Praktische tips Praktische tips19-1-2023

Het is vochtig weer met wisselende temperaturen. Omstandigheden waaronder met name virussen zich makkelijker kunnen verspreiden. Onderweg zien onze jongveespecialisten een toename van longproblemen bij jonge kalveren. Wat kun je doen om longproblemen te voorkomen en waar moet je op letten? 

1

Tip 1: Let extra goed op jonge kalveren

Tussen de drie en zes weken is een kalf het meest kwetsbaar voor virussen, bacteriën en schimmels. Dat komt omdat de bescherming uit de biest rond deze periode al flink is afgenomen terwijl het kalf nog bezig is om zelf weerstand op te bouwen.

2

Tip 2: Dik, warm en droog ligbed

Zorg voor een dik, warm en droog ligbed in zowel de eenlingbox, de iglo als in de groepshokken. Het ligbed is dik genoeg wanneer je de poten van een liggend kalf niet meer ziet. Gebruik altijd schoon materiaal wat voldoende vocht op kan nemen. Wanneer het stro te lang is of onvoldoende opnamecapaciteit heeft, kun je zaagsel onder het strobed leggen voor een verbeterde vochtabsorptie.

3

Tip 3: Zorg voor schone lucht

Goed ventileren is heel belangrijk, maar zorg wel dat het niet tocht in de stal. Zorg voor aanvoer van schone lucht en afvoer van verontreinigde lucht boven de kalveren. Wil je weten of de ventilatie in de kalverenhuisvesting goed voor elkaar is? Onze jongveespecialisten kunnen de ventilatie checken en wanneer nodig adviseren hoe je de ventilatie kunt verbeteren. Interesse in een bezoek van de jongveespecialist? Neem contact op met je specialist of regionale dealer.

4

Tip 4: Boost de weerstand met goede voeding

Naast het verlagen van de infectiedruk in de stal, is het ook belangrijk om het kalf doormiddel van voeding zo goed mogelijk te ondersteunen. Door een hoogwaardig melkpoeder te voeren ondersteun je de weerstand van het kalf en krijgt een kalf minder snel diarree waardoor het beter opgewassen is tegen infecties en sneller hersteld.

5

Tip 5: Controleer uw kalveren regelmatig

Met de bovenstaande tips probeer je de kalveren zo goed mogelijk tegen longproblemen te beschermen, maar volledig voorkomen gaat helaas niet. Ontstaan er toch longproblemen? Dan is het belangrijk om de symptomen in een vroeg stadium te herkennen zodat er geen blijvende schade ontstaat. Sloomheid, hoesten, hijgen, een doffe vacht, verminderde eetlust en koorts zijn symptomen die mogelijk op longproblemen kunnen duiden.  

Overleg vervolgens met dierenarts over een plan van aanpak voor de korte en lange termijn. Wat is het juiste medicijn, maar ook wat is de veroorzaker van de longproblemen? Bijvoorbeeld door bloedonderzoek te laten uitvoeren om te kijken tegen welk virus het kalf antistoffen heeft aangemaakt. Zo kun je heel gericht met je dierenarts een plan van aanpak maken om de veroorzaker buiten de deur te houden. 

Wil je meer weten?

Wilt uw meer weten over het voorkomen van longproblemen, of heb je een andere vraag voor een van onze jongveespecialisten?  Neem dan contact op met je melkveespecialist, regionale dealer of de klantenservice herkauwers. We helpen je graag verder!