Waar ben je naar op zoek?

Scoor ook in het weideseizoen met vet en eiwit!

Praktische tips Praktische tips29-3-2021

Weidegang, of het voeren van vers gras, gaat vaak gepaard met een dip in de productie van melkvet- en eiwit. Hoe houdt u de gehalten hoog? Lees hieronder de tips van onnze specialisten en bekijk de FFlog van Rob Rutgers. 

1

Tip 1: Begin vroeg in het seizoen

Begin op tijd met weiden. Het voorjaarsgras is smakelijk en zit vol voederwaarden. Dat zorgt voor meer melk en een hoger eiwitgehalte.

2

Tip 2: Ga rustig van start

Het verse gras verschilt qua samenstelling en structuur van de graskuil. Geef de pens voldoende tijd om hieraan te wennen. Start met beperkte beweiding en breng direct de krachtvoergift en eiwitbijvoeding omlaag. Met een drogestofopname van 5 kg vers gras kan de dagelijkse krachtvoergift 1 tot 2 kg naar beneden. Uw melkveespecialist helpt u hier ook op afstand graag bij.

3

Tip 3: Voer voldoende energie in het rantsoen

Om het eiwit in het gras optimaal te benutten en om te zetten in melkeiwit, is het belangrijk dat uw koeien voldoende energie uit het stalrantsoen kunnen halen. Bijvoorbeeld door het verhogen van het maisaandeel is het rantsoen.

4

Tip 4: Zorg voor voldoende structuur

Voor de productie van melkvet hebben koeien behoefte aan structuurrijke voeding. Vers gras bevat minder structuur dan kuilgras, wat resulteert in een lagere melkvetproductie. Ook bevat het voorjaarsgras vaak veel suiker wat kan leiden tot een hogere pensfermentatie met het risico op pensverzuring. Een gezonde pens is een voorwaarde voor een gezonde koe met hoge gehaltes en efficiënte melkproductie. Het gebrek aan structuur kan op verschillende manieren worden bijgestuurd:

1. Start met weiden op percelen waarop een lage kunstmestgift van maximaal 40 kg stikstof per hectare is aangebracht. Een lagere mestgift zorgt voor een wat rustigere grasgroei en structuurrijker gras.

2. Zorg voor extra structuur in het stalrantsoen door een structuurbron toe te voegen, bijvoorbeeld: gehakseld stro, koolzaadstro of gehakseld gedorst hooi.

5

Tip 5: Voer melkvetstimulerende producten

Gras bevat van nature veel onverzadigde vetten. Deze vetten blokkeren de aanmaak van nieuw melkvet. Fatboost is een energierijke aanvulling die bestaat uit specifieke grondstoffen en bevat een zogenaamde ‘anti-vetblokker’, waardoor het product perfect past in een vers gras- of weiderantsoen. 

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over het voorkomen van een gehaltendip? Of wilt u uw weideplan graag laten checken door onze ervaren weidecoaches? Neem dan contact op met uw specialist, accountmanager, uw locale dealer of de klantenservice Herkauwers. Wij helpen u graag verder!