Waar ben je naar op zoek?

Winnaar Agroscoopbokaal 2019: Familie Berenpas realiseert hoogste melkproductie per kilogram fosfaat

Sector Nieuws Sector Nieuws9-5-2019

Op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt zijn vandaag de winnaars van de Agroscoopbokaal bekend gemaakt. In de categorie ‘Melkvee’ ging de bokaal dit jaar naar het bedrijf met de hoogste meetmelkproductie per kilogram fosfaat (inclusief jongvee). De familie Berenpas uit Zutphen mocht, met een productie van maar liefst 231 kilogram meetmelk per kilogram fosfaat, de bokaal in ontvangst nemen.

Niet uitbreiden, maar maximaal benutten

V.O.F de Scheurhorst melkt 130 koeien, met twee robots, op 77 hectare grond. De koeien produceren 12390 kg melk met 4,26% vet en 3,44% eiwit. Na invoering van het fosfaatstelsel heeft de familie Berenpas er heel bewust voor gekozen niet verder uit te breiden, maar te kijken naar hoe de beschikbare fosfaatruimte zo goed mogelijk benut kan worden. Zo heeft het bedrijf zowel de levensduur als melkproductie van de melkkoeien weten te verhogen en is het aantal stuks jongvee de afgelopen jaren bijna gehalveerd.

Video: hoe behaalt de familie Berenpas de hoogste melkproductie per kilogram fosfaat?

Melkveegezondheid grootste succesfactor voor duurzame veestapel

Het succes is met name te danken aan de extra aandacht op het gebied van diergezondheid. Door het voeren en een gedeelte van de ruwvoerteelt uit te besteden aan de loonwerker, heeft Erwin extra tijd om veel tussen zijn koeien te lopen. Zo kan hij meer tijd besteden aan stalhygiëne en gezondheidsproblemen bij het melkvee in een heel vroeg stadium op te sporen. Koeien met afwijkend gedrag worden direct getemperatuurd. Daarnaast maakt het bedrijf goed gebruik van de aanwezige gezondheidsdata, zoals vreetmonitoring op de halsbanden en geleidbaarheidsdata uit de melkrobot. “Als ik een dag op het land aan het werk zou gaan en ik mis daardoor net een koe met mastitis, dan baal ik daar een week van” legt Erwin uit.

Echte vakmensen met duidelijke doelen

“De familie Berenpas zijn echte vakmensen die streven naar het maximale resultaat. Of het nu gaat om de melkproductie, transitiemanagement, jongveeopfok of ruwvoerteelt, het is allemaal heel goed voor elkaar”, vertelt melkveespecialist Bram Dorresteijn. “Door op alle gebieden te optimaliseren laten zij zien dat het mogelijk is om zowel gezondheid, levensduur als melkproductie van de veestapel te verhogen en dat is een enorm knappe prestatie.” Samen met Bram, stelt het bedrijf ieder jaar duidelijke doelen. Zo hebben ze afgelopen jaar gewerkt aan het verbeteren van het droogstandsprotocol. Voor dit jaar ligt de focus op weidegang. De koeien gaan voor het eerst in jaren weer naar buiten.

Belangrijk kengetal voor meten efficiëntie

Meetmelkproductie per kilogram fosfaat zegt veel over de efficiëntie op een bedrijf en laat zien of een bedrijf de ruimte die zij hebben binnen de fosfaatwetgeving maximaal weet te benutten. Daarnaast zorgt een hoge meetmelkproductie per kilogram fosfaat bij aanschaf van fosfaatrechten, voor een aanzienlijk kortere terugverdientijd. De basis voor een hoge meetmelkproductie per kilogram fosfaat ligt bij het optimaliseren van diergezondheid, ruwvoerkwaliteit en jongveeopfok. Door hierop te sturen benut je de fosfaatruimte maximaal en wordt ook een hogere voerwinst gerealiseerd.